Příští týden se vydejte ovládnout galaxii ve 4X strategii Dawn of Andromeda
zdroj: tisková zpráva

Příští týden se vydejte ovládnout galaxii ve 4X strategii Dawn of Andromeda

25. 4. 2017 19:00 | Novinky | autor: Václav Pecháček |

O vesmírné 4X strategii Dawn of Andromeda jsme už nějakou dobu nepsali (konkrétně od Alešova článku z únoru minulého roku), ale našemu mlčení je teď konec. Vývojáři ze studia Grey Wolf nám v tomhle ohledu nedali moc na výběr. Vydali totiž senzačně poetický trailer, který ukazuje, proč se lidé vydávají do nové (nebo snad staré?) galaxie hledat štěstí, jen aby tam nalezli válku. A rovnou jsme se také dozvěděli definitivní termín vydání - hra vyjde už 4. května.

V Dawn of Andromeda vás čeká klasický mix povinností každého 4X stratéga. Musíte expandovat, zabírat zdroje, válčit s oponenty a prozkoumávat neznámou galaxii. Do toho všeho se samozřejmě zapojí také diplomacie, výzkum a velká spousta různých ras. Hrát totiž můžete nejen za lidi, ale i za mimozemšťany, a to jak v otevřené kampani, tak v unikátních scénářích s předem danými podmínkami. Ale slov už bylo dost, je čas na audiovizuální potěšení. Podívejte se na onen bezvadný trailer.

zdroj: Archiv

Dojemné! Jen se mi tam trochu nezamlouvaly některé obličejové animace (prokletí Andromedy?). Pojďme se však vrátit k jádru pudla. Čím se vlastně Dawn of Andromeda liší od tuctů jiných vesmírných 4X strategií? Především nejde o tahovou, nýbrž realtimovou záležitost s možností pauzy, tak jak to znáte například z her od studia Paradox. Navíc si tu můžete dle libosti upravit… no, prakticky všechno: civilizace, úvodní podmínky, podobu vesmírných lodí atd.

Zajímavým prvkem je asymetričnost jednotlivých impérií. Některé rasy jsou například přirozeně silnější než jiné. Někdo zase vynalezl vesmírné rakety dříve než ostatní a stačil vystavět mocnou hvězdnou říši, zatímco ostatní se plácali někde ve věku páry. Tahle galaxie prostě není tak docela fér, a vy se s tím musíte poprat. Případně využijete výše zmíněné možnosti úprav a srazíte všechny civilizace pěkně na stejnou úroveň za účelem tradičnějšího 4X zážitku.

Dawn of Andromeda se už pár měsíců nachází na Steamu v předběžném přístupu, což znamená, že tvůrci byli za přispění komunity schopní vyladit množství bugů a nedodělků, které by jim možná za jiných okolností unikly. Takže pokud už vás nebaví Stellaris, pak si na příští čtvrtek nic neplánujte. Nová galaxie čeká.

Nejnovější články