zdroj: Slavic Magic

Překrásné středověké budování Manor Lords si vyzkoušíme v dubnu

26. 10. 2023 16:30 | Novinky | autor: Jan Slavík |

Určitě nejsem sám, kdo už prakticky od oznámení netrpělivě vyhlíží, co se kde šustne okolo chystané budovatelské strategie Manor Lords. Hra vypadá od pohledu asi tak o dva řády lépe než drtivá většina žánrové konkurence, jen těžko se na ni proto lze netěšit, o čemž vypovídá i skutečnost, že se jedná o jeden z titulů, které hráči nejčastěji zařazují do seznamu přání na celém Steamu.

Čekání bylo docela dlouhé, první zmínka o projektu ostatně padla už před více než třemi lety, ale pomalu se chýlí ke konci. Tvůrci ze studia Slavic Magic včera v rámci akce Xbox Partner Preview předvedli novou upoutávku (ke zhlédnutí výše) a oznámili, že máme kroužkovat 26. duben 2024, kdy hra dorazí do předběžného přístupu. 

Tvůrci nezastírají herní inspiraci branou v jiných budovatelských strategiích, jejich dílo se ale vůči nim má vymezit především autenticitou a stoprocentní historickou věrností. Nepůjde například jen tak bez rozmyslu sázet nová obydlí, feudální pán (tedy nejspíš vy) k tomu nejdřív musí udělit svolení a rozdělit půdu. Na druhou stranu, pokud jí dáte k dispozici dostatek, domy a v nich sídlící rodiny budou mít prostor třeba k chování drůbeže. 

Taneček s pozemkem je ale jen špička ledovce při dilematech ohledně plánování města. Nesmíte totiž zapomínat ani na úrodnost půdy, množství zemní vody, dostupnost dalších možných zdrojů potravy a hlavně na přívětivost krajinného reliéfu. Bavíme se o realistickém středověku, žádný nástroj k rovnání hor či hloubení údolí vám hra nenabídne a v jaké zemi se usadíte, takovou budete mít.

Bez přemýšlení nepůjde ani kázat dřevorubcům, lesy půjde vykácet a připravit se tak o zdroj materiálu. A čáru přes rozpočet hrozí vytnout třeba i nečekaně raná nebo krutá zima, případně nepřízeň počasí, která prověří, zda jste naplnili sýpky s dostatečnou prozřetelností. 

Hra bude též obsahovat bojovou složku, ale do bitvy vyrazí přímo vaši zverbovaní obyvatelé, což znamená, že pokud je pošlete padnout v hrdinné, ale zbytečné zteči, najednou nebude mít po válce kdo obdělávat pole. 

Nemůžu si pomoct, zní to, jako by se chystal neobyčejně pohlcující zážitek. Nezbývá než doufat, že se výsledek bude hrát tak dobře, jak hra zatím vypadá. Uvidíme 26. dubna, kdy Manor Lords otevírají brány early accessu na PC. K dispozici budou také v rámci Game Passu.

Nejnovější články