PlayStation 4 konečně v češtině! Kromě ní přibyde taky lepší streamování a rodinné účty
zdroj: tisková zpráva

PlayStation 4 konečně v češtině! Kromě ní přibyde taky lepší streamování a rodinné účty

10. 8. 2017 13:26 | Novinky | autor: Václav Pecháček |

Sony chystá změny systému PlayStation 4, byť možné ne tak velké, jak byste čekali od updatu s kulatým označením 5.0. Jeho podrobnosti sice zatím nebyly oficiálně oznámeny, ale talentovaným špehům ze serveru Eurogamer.net se podařilo ukořistit tajné dokumenty. Tím pádem je více méně jisté, že v nejbližší době dorazí širší možnosti streamování na Twitch, úprava uživatelského rozhraní… A co je pro leckterého čtenáře možná nejzajímavější, také podpora českého jazyka.

Jazykové lokalizace se kromě Čechů dočkají také Thajci, Řekové, Indonésané, Vietnamci, Rumuni a Maďaři, ovšem zda se překlad kromě samotného systému vztahuje také na obchod PS Store, to lze zatím těžko odhadnout. Pro jistotu bych s tím nepočítal. Podobně polovičaté nejspíš bude i nadšení ze streamování na Twitch v rozlišení 1080p v 60 snímcích za sekundu, což je sice fajn možnost, ale užijí si ji jen majitelé PS4 Pro.

Snadnému sdílení obsahu by měla pomoci i další novinka, kterou je možnost sledovat kteréhokoli uživatele namísto jen těch schválených, například youtuberů. Odteď lze sledovat aktivity jiných hráčů, aniž byste si je museli přidávat do přátel a zaplnili svůj limit. To by podle Sony mělo vést k efektivnějšímu šíření obsahu, jakým jsou zajímavá videa nebo screenshoty. Pokud se vám ovšem některý zvědavý hráč nelíbí, klidně si ho můžete zablokovat.

Další novinka by měla přijít vhod hlavně rodičům. Vznikají totiž nové rodinné účty, kde si nastavíte více „dospělých“ uživatelů, kteří pak mohou kontrolovat, co na konzoli mohou dělat děti. Každý z dětských účtů lze přitom nastavit samostatně – například přidělit jiné množství peněz k utracení, odlišné možnosti komunikace nebo toho, jaký obsah mohou děti zobrazit. To všechno navíc půjde spravovat i z mobilu díky nové aplikaci.

Rád bych zmínil ještě jednu relativní drobnost, která mi z vlastní zkušenosti přijde jako potenciálně velmi užitečná. Systémová upozornění budou odteď viditelná už z Quick Menu a nemusíte se kvůli nim vracet až na domovskou obrazovku, a to samé platí o statusu downloadů a uploadů. Vůbec tak nemusíte opouštět hru, abyste si zkontrolovali, co se na vaší konzoli zrovna děje a jestli už je váš nový nákup stažený.

Zatím nevíme, kdy by měl být update 5.0 spuštěn, ale prý by k tomu mělo dojít v nejbližší době. Sony zároveň plánuje vydat vylepšenou verzi aplikace PlayStation, která by měla nabídnout lepší design i výkon. Brzo uvidíme, zda se novinářům z Eurogameru podařilo vyšťourat všechno, nebo zda si vývojáři a inženýři v Tokiu stále schovávají nějaké to překvapení.

Nejnovější články