Patent Sony naznačuje zapojení více GPU v příští verzi PlayStationu
zdroj: Amazon

Patent Sony naznačuje zapojení více GPU v příští verzi PlayStationu

3. 12. 2020 17:30 | Novinky | autor: Pavel Makal |

PlayStation 5 je na našem trhu teprve dva týdny a bohužel se na většinu zájemců nedostalo. Optimisté věří, že další vlna dodávek přijde ještě do konce letošního roku, pesimisté se pomalu smiřují s tím, že konzole ve volném prodeji uvidíme možná až v průběhu příští podzimní sezóny. 

Zatímco ale konzolový svět žije novou generací, v Sony možná už spřádají plány na podobu té další, případně myslí na půlgenerační upgrade, jakého jsme se dočkali před několika lety v podobě PS4 Pro a Xboxu One X.

Magazín T3 totiž přinesl informace o patentu, který si japonský výrobce nechal zaregistrovat a z nějž vyplývá, že zkoumá možnosti multi-GPU systémů. V patentu přímo stojí, že v simulovaném multi-GPU prostředí se mohou grafiky při vykreslování střídat snímek po snímku, anebo jedna může vykreslovat část snímku a druhá zas tu zbylou. Výsledek na výstup protlačí buďto jedna GPU, nebo se bude skládat dohromady.

Patent následně konkrétně hovoří o možnostech využití této technologie ve škálovatelné domácí herní konzoli, případně pro cloudové hraní. Otázkou zůstává, jak nákladné podobné řešení bude a v jakém časovém horizontu Sony případný mezigenerační stupínek plánuje. 

Nejnovější články