Odklad Stalkera 2 by mohl být delší, než se čekalo
zdroj: GSC

Odklad Stalkera 2 by mohl být delší, než se čekalo

23. 9. 2022 17:00 | Novinky | autor: Šárka Tmějová |

Stalker 2: Heart of Chornobyl údajně nedorazí dřív než v roce 2024. S odkazem na anonymní výpovědi současných a bývalých vývojářů z GSC Game World to tvrdí šéfredaktor ruského herního webu iXBT Games Vitalij Kazunov.

První problémy s vývojem pochopitelně nastaly při invazi Ruska na Ukrajinu. Vývoj Stalkera 2 byl tehdy pozastaven, část osazenstva studia se posléze přesunula do Prahy, odkud hru vyvíjejí nyní. Podle Kazunova většina vývojářů, kteří projekt vyvíjet začínali, už v GSC Game World nepracuje, ať už proto, že narukovali, nemohli odejít z Ukrajiny, nebo z jiných důvodů.

Přesun do Česka měl vést k další vlně odchodů a následnému náboru nováčků, kteří jsou teď nucení spoustu věcí a herních mechanismů předělávat, či úplně vyškrtávat. Mnoho aspektů, včetně téměř hotových lokací, se teď neustále upravuje, nebo dokonce dělá odznova, protože nově příchozí mají vlastní nápady a zároveň nejasné pokyny od vývojářů, kteří projekt opustili. Situaci podle Kazunova příliš nezvládá ani management studia.

Novinář s odkazem na anonymní zdroje z řad pracovníků GSC Game World tvrdí, že studio čerstvě zvládlo dokončit první kapitolu, hra se ale ani zdaleka neblíží stavu, kdy by bylo možné ji projít od začátku do konce. Ruský novinář se domnívá, že studio možná přikročí k vydání ve formě předběžného přístupu. I rok 2024 je podle něj optimistickým odhadem pro dokončení, 2025 je prý pravděpodobnější.

Samotné GSC Game World na Discordu na otázku ohledně odkladu odpovídá, že datum vydání během roku 2023 oficiálně stále platí. Později vydalo rozšířené prohlášení: „Obvykle se k podobným spekulacím nevyjadřujeme, ale kvůli naprosté absurditě sdělení uděláme výjimku. Není to pravda, hra nebyla znovu odložena. Naše datum vydání je 2023, přesně jak jsme ohlásili na tiskové konferenci Microsoftu letos v létě.“

Na druhou stranu Microsoft nedávno vrátil peníze všem, kdo si Stalkera 2: Heart of Chornobyl předobjednali. Tehdy se studio hájilo tím, že se tak děje v případě všech her, které přijdou o konkrétní datum vydání, jako se to Stalkerovi stalo letos v únoru kvůli ruské invazi.

Nejnovější články