Na GOG vyšla PC verze kultovního japonského hororu D
zdroj: tisková zpráva

Na GOG vyšla PC verze kultovního japonského hororu D

6. 6. 2016 12:56 | Novinky | autor: Aleš Smutný |

Po 21 letech od svého vydání na 3DO si můžete zahrát hororovou adventuru D, která vyšla na GOG s podtitulem The Game. Ve své době zaujala nevídanou brutalitou a prvky kanibalismu. Šéf vývoje Kendži Eno to všechno skryl před ratingovou komisí v „čisté“ verzi hry, kterou následně vyměnil pro výrobu za původní necenzurovanou verzi. Samozřejmě musíte počítat s tím, že hra za tu dobu notně zestárla a vizuální zpracování už prostě nefunguje jako tehdy, ale pořád jde o atmosférický kousek.

Ve hře se zhostíte role Laury, kterou kontaktuje policie v Los Angeles, že její otec, respektovaný lékař, začal v nemocnici vraždit, zabarikádoval se a nikdo s ním není schopný navázat kontakt. Laura, která nevěří tomu, že by byl její otec něco takového schopný udělat se vydává do nemocnice, aby zjistila, co se děje. Hned po vstupu ale první mrtvoly naznačují, že někdo opravdu začal brutálně vraždit a celý děj se ještě více zvrhne ve chvíli, kdy se z nemocnice přesune do středověkého hradu.

Kromě hutné atmosféry a velké brutality se D vyznačovala hned několika unikátními prvky. Nebylo možné jí zapauzovat a běžela v reálném čase. Jakmile uplynuly dvě hodiny, suše zahlásila, že vám vypršel čas a máte to zkusit znovu. Šlo o jeden ze čtyř možných konců, ke kterému se šlo dopracovat na základě toho, kolik jste našli určitých předmětů a jak jste se v klíčových momentech rozhodli.

Hra měla na svou dobu výjimečné grafické zpracování a finančně uspěla v Japonsku, kde se jí prodalo přes milion kopií. Horší už to bylo v severní Americe, z čehož Eno vinil hlavně Sony, která podle něj podcenila zájem na PlayStationu a neměla dost kopií, aby pokryla předobjednávky. Na oplátku pokračování hry vydal už jen na konzolích od Segy.

D vyšla v roce 1996 i na PC, ale na GOG je k dispozici verze upravená pro běh na moderních počítačích. Nového vydání se bohužel Kendži Eno nedožil, v roce 2013 zemřel ve věku pouhých 42 let.

Nejnovější články