Horizon Forbidden West nabídne bezplatný upgrade pro PS5, kde je ale dražší
zdroj: Guerrilla Games

Horizon Forbidden West nabídne bezplatný upgrade pro PS5, kde je ale dražší

11. 2. 2022 17:00 | Novinky | autor: Šárka Tmějová |

Kolem nacenění her pro PlayStation 5 panuje od vydání nové generace jistý nepořádek: Některé hry mají upgrade z PS4 verze zdarma, jindy za něj musíte na next-genu pár set korun zaplatit. Sony se před časem rozhodlo uplatňovat jednotnou politiku placených upgradů, přičemž Horizon Forbidden West má být poslední hrou, kde vylepšení dostanete zdarma.

Má to nicméně malý háček – pokud si hru chcete digitálně koupit přímo na PS5, vyjde vás na 2 119 korun a nemáte na výběr. Na PS4 stojí 1 849 korun a v poznámce stojí, že součástí standardní edice je i bezplatný upgrade pro PS5. Jestli tedy chcete ušetřit skoro tři stovky a PlayStation 4 už třeba doma nemáte, vyplatí se hru pořídit na webu, kde vedle sebe trůní dvě standardní edice s identickým obsahem, ale s rozdílnou cenovkou.

Horizon cena zdroj: Sony

Kromě cenové anomálie včera vyšel ještě jeden z posledních článků k Horizon Forbidden West na blogu PlayStationu, tentokrát věnovaný možnostem přístupnosti, které ocení nejen hráči a hráčky s nějakým hendikepem.

Mezi rozšířené možnosti totiž patří třeba i velikost a pozadí titulků v mnoha jazycích včetně češtiny anebo přizpůsobení obtížnosti. V základu existuje pět možností od „příběhové“ po „velmi těžkou“, v té „vlastní“ si pak můžete jednotlivé složky upravovat podle toho, kde si chcete ulehčit anebo přidat. Kromě změn poškození a množství zdraví si můžete třeba zapnout automatické sbírání kořisti.

Modifikovat si budete moct také ovládání, které vyjde vstříc levákům i lidem s pohybovými omezeními, ať už prohozením funkcí páček, přemapováním tlačítek nebo gyroskopickým domiřováním (pouze na ovladači DualSense). Pokud vás trápí sluch, můžete si do sluchátek zapnout mono audio či vypnout zvuky, které mohou být nepříjemné lidem s tinnitem, jako je skřípění strojů nebo exploze. Na hráče se zrakovými problémy zase cílí režim kopilota, kdy se do hry může lokálně připojit asistent/ka s druhým ovladačem a kdykoliv jim s nějakým zádrhelem pomoct.

Veškerá textová nastavení jsou navíc převedená na řeč, a to i v českém jazyce. V menu si můžete zapnout nejrůznější dodatečné pomůcky, které vás například budou automaticky chránit, léčit, zpomalovat hru při míření nebo za Aloy doběhnou na vytyčená místa. 

Na druhou stranu si ale navigaci a ukazatele na obrazovce můžete i úplně vypnout, pokud o podobné berličky nestojíte. Jestliže patříte k chronickým herním odkladačům, Guerrilla Games pro vás připravili příběhové shrnutí, které vám připomene odehraný děj.

Horizon Forbidden West vychází 18. února 2022 pro PS5 a PS4.

Nejnovější články