Helldivers 2 prochází první velkou změnou vyvážení a přidává planetární hazardy
zdroj: Arrowhead Game Studios

Helldivers 2 prochází první velkou změnou vyvážení a přidává planetární hazardy

7. 3. 2024 13:30 | Novinky | autor: Adam Homola |

Nejnovější aktualizace populárních Helldivers 2 přináší významné změny vyvážení široké škály zbraní a vybavení, jejichž cílem je nejen zlepšit celkový balanc hry, ale taky především zachovat samotnou podstatu zbraní. Úpravy, které na webu hry podrobně popsal Patrik Lasota, vedoucí testování ve studiu Arrowhead, jsou reakcí na zpětnou vazbu komunity a snahou o sladění se strategickou hloubkou hry a hlavními sci-fi prvky.

Do hry nyní přibývají planetární nebezpečí. To znamená, že na některých mapách vám kromě smrtících brouků a krvežíznivých robotů hrozí třeba i ohnivá tornáda nebo roje meteoritů. 

Lasota zdůrazňuje význam strategie před hrubou silou a klade obzvlášť velký důraz na to, aby hráči efektivně využívali stratagemy, tedy taktické nálety a doručování zbraní a zásob. Základní zbraně pak byly záměrně vyváženy tak, aby podporovaly různorodý arzenál. Shcválně jsou možná na první pohled nedostatečně silné proti obrovskému množství nepřátel ve hře, aby hráči byli nuceni používat nálety a hledat silnější podpůrné zbraně.

Zajímavou změnou si prošla brokovnice SG-225 Breaker, která se díky své vysoké účinnosti stala pro mnoho hráčů tou hlavní volbou. Aktualizace proto snižuje velikost jejího zásobníku a zvyšuje zpětný ráz, aby lépe odpovídala své původně zamýšlené roli, aniž by se ale snížila její síla.

Stejně tak brokovnice SG-8 Punisher dostává zvýšené poškození a kapacitu munice, čímž by se měly prozatím řešit stížnosti některých hráčů na její sílu. Úprav se dočkala také varianta Breaker S&P, u níž se zvýšila průbojnost pancíře a rychlost střelby, díky čemuž je lepší na kratší vzdálenosti.

Mezi další vyvážení patří například vylepšení plamenometu, které zvyšuje jeho přímé poškození a jeho efektivitu na blízko. A třeba laserové dělo tvůrci přepracovali tak, aby splnilo očekávání komunity, a nyní se vyznačuje lepším průnikem pancířem a poškozením proti větším cílům.

Všechny změny balancu a důvody pro konkrétní zásahy do herních systémů si můžete přečíst na webu hry.

Pokud o Helldivers 2 najednou neopadne radikálně zájem a budou se pořád hrát, mají před sebou tvůrci dlouhé měsíce a možná i roky permanentního ladění balancu. Aktuální změny jsou tak spíše jen prvním výkopem na dlouhé cestě. Autoři například tento týden lákali na to, že do hry brzy přibudou ovladatelní mechové.

Nejnovější články