Hacker, který vypustil záběry z GTA VI, zřejmě o data připravil i Uber
zdroj: Foto: Rockstar Games

Hacker, který vypustil záběry z GTA VI, zřejmě o data připravil i Uber

20. 9. 2022 12:59 | Novinky | autor: Šárka Tmějová |

Nadnárodní technologická platforma Uber se v minulých dnech stala terčem hackerského útoku. Útočníkem je podle všeho teprve 18letý mladík, který požaduje vyšší výdělky pro řidiče a shodou okolností by se mohlo jednat o stejného hackera s přezdívkou teapotuberhacker, který v neděli na internet vypustil množství interních záběrů z GTA VI.

Na webu GTA Forums, kde se uniklá videa a screenshoty objevily nejdříve, anonymní uživatel tvrdil, že je získal prostřednictvím komunikační platformy Slack. Přístup měl ale dostat i ke zdrojovým kódům GTA V a GTA VI. I v případě nedávného úniku dat z Uberu se informace měly dostat ven právě ze Slacku, kde se hacker vydával za jednoho ze zaměstnanců a phishingem se mu z „kolegů“ podařilo vylákat přístupové údaje k dalším službám.

Uber v pondělí vydal prohlášení, kde tvrdí, že oba případy mohou být úzce propojené. Na jejich vyšetřování firma úzce spolupracuje s FBI a americkým Ministerstvem spravedlnosti. Dřívějším útokem na Uber se na GTA Forums chlubí i sám teapotuberhacker, jak koneckonců napovídá i jeho přezdívka.

Mezi podezřelými má podle Uberu figurovat jedinec či vícero osob z hackerské skupiny Lapsus$. Kolektiv má primárně sídlit v Jižní Americe a je podezřelý ze série kyberútoků proti velkým technologickým společnostem v uplynulém roce. Terčem se vedle Uberu a Rockstar Games měly stát firmy jako Nvidia, Microsoft, Ubisoft, Samsung nebo Vodafone.

Britská policie letos v březnu zatkla 16letého mladíka z Oxfordu, který měl být jedním z vůdců hackerského kolektivu. Kyberzločinem si měl přijít na víc než 340 milionů korun.

Rockstar v pondělí přiznal masivní únik záběrů z GTA VI, podle mluvčí společnosti by to ale nemělo mít trvalejší dopad na vývoj. Na žádost Take-Two zmizela z YouTube většina odcizených videí, vydavatelství navíc oslovilo největší internetové komunity sdružující fanoušky GTA, aby odkazy na uniklé materiály důsledně mazaly.

Nejnovější články