Final Fantasy XIV míří na Xbox a chystá pátý datadisk Dawntrail
zdroj: Foto: Square Enix

Final Fantasy XIV míří na Xbox a chystá pátý datadisk Dawntrail

1. 8. 2023 12:00 | Novinky | autor: Ondřej Partl |

Víkend byl pro hráče populárního MMORPG Final Fantasy XIV: A Realm Reborn skutečně plodný. Během akce Final Fantasy XIV Fan Fest 2023, která se uskutečnila v Las Vegas, tvůrci oznámili obrovskou porci novinek, kterým vévodilo především představení nového datadisku, jež hru povýší na verzi 7.0.

Ponese název Dawntrail a vyjde někdy v létě 2024. Příběhově půjde o začátek nové éry a oproti předchozímu rozšíření Endwalker, které zakončilo původní oblouk s náležitou pochmurností a temnotou, zde na řadu přijdou o poznání optimističtější nové začátky.

zdroj: Square Enix

Nový svět Yok Tural, nacházející se západně od Eorzey, nabídne podstatně barevnější a světlejší lokace. V těchto místech stále čile bují zeleň a příroda, kdy navštívíte třeba hornatý region Urqopacha nebo lesnatý Yak T'el. Nejčastěji se ale zjevně budete zdržovat v hlavním města Tuliyollal, kterému vládne Gulool Ja Ja a naleznete v něm všechny potřebné obchodníky a jiné postavy, jež třeba přísluší k nové rase Pelupelu.

Přirozeně narazíte taktéž na zástupy nových nepřátel a hromadu dodatečných úkolů, které vám pomohou dosáhnout nové maximální úrovně 100. Také si budete moct vyzkoušet dvě nové role (DPS na blízko a magické DPS na dálku), zatoulat se do dalších dungeonů a raidů, nalézt či vyrobit další kusy výbavy a užít si nové kratochvíle v herním „kasínu“ Gold Saucer (mimo jiné přibude obsah inspirovaný Fall Guys).

Kromě toho se chce tým zaměřit na dodatečné změny a úpravy, kdy nový obsah dostane Blue Mage, jednotlivé kusy výbavy si půjde obarvit dvěma barvami naráz, vylepší se PvP a navýší se limit na nábytek.

Aby hráči ale měli co dělat do vydání, na říjen se chystá aktualizace 6.5, která dodá nový obsah i úkoly, ale hlavně rozšíří bezplatnou variantu hry, jejíž součástí bude nově i datadisk Stormblood. Práce poté budou pokračovat aktualizacemi 6.51 (konec října) a 6.55 (půlka ledna 2024), jež pomohou propojit aktuální obsah s Dawntrail.

Během panelu slovo přišlo i na chystaný grafický update. Ten se má pozitivně odrazit v podstatě na všech aspektech, kdy jednotlivé textury dostanou vyšší rozlišení, zlepší se stíny, modely postav, materiály i uživatelské rozhraní. Tato vylepšení do hry budou přicházet postupně, ale právě nový datadisk má nabízet jasnou ukázku grafického rázu, na který se můžete těšit.

V návaznosti na chystané změny se ale lehce navýší hardwarové požadavky. Hráči na PlayStationu 4 se nicméně bát nemusí, jejich verze bude i nadále podporovaná.

A když už jsem nakousl hardware, hráči na Xboxu mohou pomalu začít slavit. Tým oznámil, že na jaře 2024 se hra konečně také podívá na Xbox Series X/S. Dostupná bude pouze digitálně. Xbox Series X nabídne podporu rozlišení 4K. Nedočkaví zájemci se do hraní budou moct pustit skrze otevřenou betu, jejíž spuštění tvůrci chystají na jeden z patchů 6.5X.

Nejnovější články