Cracknutá verze Resident Evil Village běží na PC lépe než ta poctivá
zdroj: Vlastní foto autora

Cracknutá verze Resident Evil Village běží na PC lépe než ta poctivá

15. 7. 2021 15:50 | Novinky | autor: Jiří Svák |

V PC verzi Resident Evil Village je běžné, že setkání s herními monstry způsobuje zasekávání narušující plynulost hry. Mnohdy jde o propady pod hranici 20 FPS, ačkoli po zbytek času nemá hra problém na testované sestavě běžet mezi 50 a 70 snímky za sekundu.

S takovým chováním se ale nesetkáme u konzolových verzí hry. Na internetu se tak rozvinula teorie, že výkonnostní problémy by mohla způsobovat protipirátská ochrana na PC. Respektive dvojitá ochrana, protože podle zjištění hackerů hru střeží nejen pověstné Denuvo, ale navíc ještě i vlastní DRM Capcomu.

  RE Village test zdroj: Foto: DigitalFoundry

Bohužel vyšlo najevo, že domněnky pirátů jsou pravdivé. Redaktoři Digital Foundry cracknutou verzi Resident Evil Village podrobili testu a došli k závěru, že odstranění protipirátské ochrany výkonnostní problémy vyřešilo. Samozřejmě není vyloučeno, že v rámci crackování hry vpravili hackeři do kódu i nějaké výkonnostní optimalizace, pravděpodobnější ale je, že si hra prostě nerozumí s mixem dvou DRM a na jejím běhu to jde poznat.

Zjištění vybízí k otázkám, zda je přípustné, aby platící zákazník dostal do rukou hůře fungující produkt než ten, který ho ukradl. Kdy je režie protipirátského opatření ospravedlnitelná a kdy už se stává přílišnou penalizací poctivým hráčům? Napište nám do komentářů, co si o tom myslíte a jakou máte zkušenost s DRM.

Na závěry testu už nicméně stačil reagovat Capcom, který přislíbil brzkou opravu chyby.

Nejnovější články