Chystá se hra s Elrikem z Melniboné, jedním z nejtemnějších fantasy hrdinů
zdroj: Foto: Justin Sweet - přebal britské edice románu

Chystá se hra s Elrikem z Melniboné, jedním z nejtemnějších fantasy hrdinů

23. 11. 2021 12:20 | Novinky | autor: Aleš Smutný |

Mám pro vás informaci, která dnes asi bohužel zvedne z křesel jen málokoho: Svou vlastní počítačovou hru by měl dostat Elrik z Melniboné. Je to jméno, které mnoha čtenářům fantastiky nic neřekne. Přitom tento hrdina spisovatele Michaela Moorcocka formoval vývoj fantasy a na jeho souchotinářských bedrech stojí pilíře žánrů, jako je dark fantasy či grimdark.

Pokud jste příběhy s ním, které vycházely od 60. let, nečetli, vřele vám je doporučuji, protože i přes archaičtější styl vyprávění nabízejí obsah, který je nadčasový a působí pořád stejně dobře. Nebo spíš špatně, protože Elrikova sága je pekelně depresivní.

Sám Elrik je poslední z linie císařů ostrovního státu Melniboné. Jeho dynastie je přesně tím typem rodu, který by v jiných fantasy vystupoval jako naprostí záporáci, cyničtí, necitelní, krutí. Elrik je ovšem jiný. Protože trpí anémií a místo dobyvačných válek trávil dětství léčbou a studiem bylin, které mu pomáhají, má svědomí. Takže se uprostřed světa, kde jméno jeho dynastie vzbuzuje nenávist, snaží chovat trochu normálně. A většinou se mu to nedaří.

Jedním z důvodů je magický meč Bouřenoš, který má skvělou výhodu: Posiluje Elrikovo utrápené, slabé tělo a dělá z něj mocného válečníka. Jenže taky potřebuje konzumovat duše živých bytostí, což se Elrikovi dost příčí. Většina jeho příběhů končí tak, že se náš hrdina snaží udělat něco dobrého a shodou okolností (a vlivem Bouřenoše) vše dopadne tragicky nebo aspoň neutrálně. Moc šťastných konců tu nečekejte.

Nyní se možná konečně dočkáme videoherní adaptace těchto příběhů. Původně o ní uvažovalo v devadesátých letech studio Psygnosis, ale nakonec z ní sešlo. Teď práva na prvních šest knih koupilo švédské studio Runatyr. Jeho šéf Yassin Hillborg je velký fanoušek série a práva získal po delším vyjednávání.

„Původně jsme se zajímali o práva a bylo nám řečeno, že nejsou k dispozici. Před rokem se mi ale ozval Moorcockův agent a u piva v nádherném art deco baru ve Stockholmu nám sdělil, že práva už jsou k dispozici,“ říká Hillborg.

Na hře Elric of Melniboné bude stockholmský Runatyr spolupracovat s vývojářskými komunitami Aurora Punks a britským Upstream Arcade. O mnoho víc ale zatím nevíme, tedy kromě toho, že půjde o příběhovou akci, kterou máme čekat až v roce 2024. Aktuálně se teprve pracuje na jejím prototypu.

Nejnovější články