Chcete ochutnat jídlo ze Stardew Valley? Chystá se oficiální kuchařka
zdroj: Foto: Concerned Ape

Chcete ochutnat jídlo ze Stardew Valley? Chystá se oficiální kuchařka

17. 8. 2023 8:00 | Novinky | autor: Jan Slavík |

Určitě nejsem sám, kdo má prakticky pokaždé, když v nějaké hře může vařit, nutkavou potřebu pokoušet se pak vyrábět varianty herních pokrmů i v realitě. A nemusí ani jít o hry vyloženě zaměřené na vaření – řekněte sami, neměli jste snad chuť okamžitě zabořit vidličku třeba do omelet s krevetami, co servíroval Ignis ve Final Fantasy XV?

Pokud se vám sbíhaly sliny a chuť k okamžitým kulinářským avantýrám vás přepadala u hraní podmanivé venkovské idyly Stardew Valley, ale odradilo vás třeba, že jste si nebyli jistí, jak na to, nesu tu nejlepší zprávu: Hra se po roztomilém artbooku Stardew Valley Guidebook a omalovánkách Junimo Coloring Book dočká již třetí oficiální knihy. A ano, správně, tentokrát to bude kuchařka.

The Official Stardew Valley Cookbook, kterou dal dohromady autor hry Eric Barone a Ryan Novak, bude obsahovat přes padesát ilustrovaných i nafocených receptů, díky kterým budete moci alespoň nepřímo prolomit hranici mezi světy a jídlem z kouzelného smaragdového údolí provonět i vlastní kuchyň.

Kuchařka bude poplatná rytmu ročních období ze hry a nabídne různé sezónní recepty – mimo jiné třeba jarní Farmer's Lunch, letní Crab Cakes či Pink Cake, podzimní dýňovou polévku nebo Survival Burger a zimní Roots Platter, Seafoam Pudding či mysteriózní Strange Bun. Na kterou jsem mimochodem obzvlášť zvědavý, protože tajemství bude konečně vyzrazeno – péct různé verze Strange Bun a dohadovat se, co v ní má vlastně být, je totiž oblíbenou kratochvílí kulinářsky pozitivních herních komunit už nějaký ten pátek.

stardew valley food zdroj: Foto: Concerned Ape

Práce na knize zřejmě teprve probíhá a žádné obrázky, které by naznačily, na jakou podobu jídel či samotné kuchařky se můžeme těšit, zatím bohužel k dispozici nejsou. Už nyní si ji však můžete předobjednat na Amazonu – verze pro Kindle vyjde na 15 dolarů (340 korun), vydání v pevné vazbě pak i s dopravou stojí nějakých 45 dolarů (991 korun). Obchod hlásí, že objednávky bude rozesílat příští rok 16. dubna.

Osobně si něco podobného samozřejmě nemůžu nechat ujít, ale zároveň doufám, že si autoři dali práci a při skládání receptů spolupracovali i s nějakým kulinářským profesionálem, aby recepty opravdu mohly fungovat, i pokud podle nich zkusí vařit úplný začátečník. Jestli v receptu na Pink Cake najdu čerstvé jahody rozmixované ve šlehačce, šíleně se rozčílím.

Nejnovější články