Bývalí pohlaváři Ubisoftu zatčeni za sexuální obtěžování
Ilustrační foto | zdroj: Profimedia

Bývalí pohlaváři Ubisoftu zatčeni za sexuální obtěžování

5. 10. 2023 11:00 | Novinky | autor: Jan Slavík |

Francouzské noviny Libération včera informovaly, že došlo k zatčení celkem pěti bývalých vysokých funkcionářů Ubisoftu za sexuální obtěžování a napadení. Předcházelo tomu rok trvající vyšetřování skandálu ohledně toxické firemní kultury, sexuálního nátlaku a dalších podobných přečinů.

Mezi zadrženými jsou i bývalý kreativní šéf Ubisoftu Serge Hascoët a jeho chráněnec, bývalý kreativní viceprezident Tommy François. Kdy stanou před soudem, případně jaký jim hrozí trest, zatím není jasné.

Aféra otřásla francouzskou herní firmou v roce 2020, kdy skupina bývalých i současných zaměstnanců vznesla obvinění kvůli sexuálnímu obtěžování, šikaně, fyzickému napadání, vyhrožování znásilněním, rasismu i homofobii. Vedení Ubisoftu začalo věc vyšetřovat, přizvalo si k tomu externí konzultanty a slíbilo, že provede vhodné disciplinární akce. Francouzská odborová organizace Solidaires Informatique pak podala hromadnou žalobu.

Hascoët firmu opustil v červenci 2020 poté, co ho zdroje obeznámené s problematikou označily za osobu hrající významnou roli v problémech s pracovní kulturou. Jeden ze zdrojů o něm dokonce prohlásil, že jde o člověka s „nejtoxičtějším chováním v celém průmyslu“.

François nejdřív dostal nucené volno, když se čekalo na výsledky vyšetřování, aby pak sám v srpnu 2020 od společnosti odešel.

„Ubisoft nedokázal dostát svým závazkům zajistit bezpečné a inkluzivní pracoviště pro své zaměstnance. To je nepřípustné a toxické chování je v přímém kontrastu s hodnotami, ohledně kterých jsem nikdy nedělal a nikdy nebudu dělat žádné kompromisy. Jsem odhodlaný provést ve společnosti významné změny a zlepšit tím naši pracovní kulturu. Od vedoucích firmy čekám, že se ke svým týmům budou chovat s největším respektem, že se stanou hybateli změn, které potřebujeme, a že budou mít vždy na paměti, co je nejlepší pro Ubisoft i jeho zaměstnance,“ komentoval skandál v roce 2020 šéf Ubisoftu Yves Guillemot.

Nejnovější články