Běží vám Starfield špatně? „Potřebujete upgrade počítače,“ tvrdí Todd Howard
zdroj: Foto: Bethesda Softworks

Běží vám Starfield špatně? „Potřebujete upgrade počítače,“ tvrdí Todd Howard

12. 9. 2023 10:00 | Novinky | autor: Ondřej Partl |

I když nám v redakci Starfield možná dvakrát nesedl, jeho pozice zářijového hitu je neochvějná a hře se povedlo najít početnou základnu fanoušků, která ho dovedla k nejsilnějšímu startu v historii Bethesdy. Velký počet hráčů si ale také začíná všímat toho, že technický stav hry není úplně ukázkový, především pak z pohledu optimalizace na počítačích. Podle Todda Howarda je ale situace naprosto v pořádku.

Minimálně to tvrdil v rozhovoru pro Bloomberg Technology, kde se ho redaktor na problematickou optimalizaci zeptal. Dle Howarda je ale Starfield optimalizovaný dobře. Jenom se jedná o titul „nové generace“, který vyžaduje více výkonu od vaší sestavy.

Největší poprask ovšem vyvolalo prohlášení: „Posouváme hranice technologie, takže možná spíš budete potřebovat upgrade počítače.“ Mnoho lidí tento výrok celkem pochopitelně nepřijalo s nadšením a považuje ho za arogantní. Především kvůli tomu, že titul ideálně nefunguje ani na sestavách s modernějším hardwarem.

Jestli vás zajímá, jak se věci z tohoto pohledu mají, můžete se třeba podívat na technický rozbor z kanálu Digital Foundry, který se zaměřuje právě na počítačovou verzi. Vyplývá z něj, že PC nabízí příjemnější a plynulejší hraní než konzole, bez výhrad to ovšem není.

Jedna z věcí, která se kritizuje, je nedostatečná přehlednost nastavení a absence různých základních možností jako například nastavení zorného pole, omezovač snímků za vteřinu, nastavení kontrastu nebo HDR. Přirozeně také zamrzí mnohokrát diskutovaná chybějící nativní podpora technologií DLSS a XeSS. Hra zároveň také běží citelně hůř na kombinaci karet od Nvidie a procesorech od Intelu, než když procesor tohoto výrobce spojíte s kartou od AMD.

Určitě je dobré zmínit, že některé nedostatky již řeší komunita skrze různé modifikace. Oficiální implementace je ale (skoro) vždycky lepší, Bethesda má tudíž před sebou ještě kus práce. Starfield je dostupný pro PC i Xbox Series X/S a hrát ho můžete i skrze službu Game Pass.

Nejnovější články