Beat Saber zlepšuje kognitivní schopnosti, tvrdí studie
zdroj: Beat Games

Beat Saber zlepšuje kognitivní schopnosti, tvrdí studie

2. 12. 2023 10:00 | Novinky | autor: Adam Homola |

Nejnovější studie zveřejněná ve vědeckém časopise Cognitive Science zjistila, že u hráčů Beat Saberu a podobných her ve virtuální realitě dochází k výraznému zlepšení kognitivních funkcí a jemné motoriky. V rozporu s letitým stereotypním přesvědčením, že hry mohou být „zdraví škodlivé“, vykresluje studie hry pro virtuální realitu jako cenný nástroj pro rozvoj kognitivních schopností.

Studie ve svém souhrnu sice explicitně Beat Saber nejmenuje, každopádně mluví o hře, ve které sekáte pohyblivé kostky, tudíž je naprosto jasné, o jakém titulu je vlastně řeč.

Podle Cognitive Science vedlo hraní VR her pouhých 15 minut denně po dobu pěti po sobě jdoucích dnů k výraznému zlepšení selektivní pozornosti, pozorování a inhibičních procesů.

Metodika zahrnovala 11 mladých účastníků, což sice není žádný masivní vzorek, nicméně zmíněný pozitivní dopad na kognitivní schopnosti byl jasně pozorovatelný i u takhle malé skupinky.

Čistě teoreticky se tak může studie stát jednou z prvních vlaštovek a třeba i jakýmsi odrazovým můstkem pro využití Beat Saberu a dalších vhodných VR her i jinde než jen v zábavním sektoru.

Nejnovější články