Ark: Survival of the Fittest jako samostatná hra končí a sloučí se s původním titulem
zdroj: tisková zpráva

Ark: Survival of the Fittest jako samostatná hra končí a sloučí se s původním titulem

3. 8. 2016 16:30 | Novinky | autor: Adam Homola |

K rozštěpení Ark: Survival Evolved na tradičně hru a na samostatný free-to-play titul Ark: Survival of the Fittest došlo teprve před několika měsíci a vývojáři už zařadili zpátečku. Survival of the Fittest ve formě samostatné F2P hry skončila a tvůrci ji integrují zpátky do Survival Evolved coby běžný herní mód. Důvodů pro takto radikální změnu je hned několik, ale hlavními důvody jsou modeři a F2P model hry.

Survival of the Fittest začala svůj život jako interní modifikace a vedlejší projekt, který časem přerostl do veřejně vydané kompletní konverze hry, aby se nakonec odloučil od své mateřské hry do samostatného klienta. To se teď zase mění a mód půjde zpátky, byť bude ze začátku z technických důvodů fungovat stále jako samostatná aplikace.

Hráči, kteří v posledních měsících hráli pouze Ark: Survival of the Fittest a nevlastní Ark: Survival Evolved, nebudou muset za hru najednou platit. SotF jim bude i nadále fungovat jako free-to-play hra, ale do budoucna na ni bude už nahlíženo jako na součást ARK: Survival Evolved a jako taková se bude i vyvíjet.

zdroj: Archiv

Opětovné spojení obou her se bohužel negativně dotkne původně plánové konzolové verze Ark: Survival of the Fittest. Její vývoj je momentálně pozastaven s tím, že vývojáři potřebují čas na zvážení dlouhodobého plánu. Pokud to pro ně bude dávat smysl, hra se na konzole dostane. Zatím to ale jisté není a studio nechce dělat unáhlená rozhodnutí, proto nad konzolovými verzemi zatím visí otazník.

Za rozhodnutím obě hry zase spojit dohromady stojí několik důvodů, s modováním hry v čele. Vývojáři totiž vydali téměř 50 GB velký Development Kit (odkaz na stažení) s cílem dát modderům co největší svobodu. To by ze strany obou samostatných her nebylo možné po obsahové ani licenční stránce a touha neomezovat modery převládla. V současném stavu si tak mohou modeři brát zcela volně veškerý obsah ze Survival Evolved dle libosti a využít ho i k úpravám módu Survival of the Fittest.


Za nedlouho by mělo dojít také k oznámení velké moderské soutěže, která má fanoušky motivovat k využití Development Kitu a k oživení hry skrze nové mody. Kdybyste měli o modování zájem a trochu s Development Kitem zápasili, můžete se podívat na šikovné tutoriály pod tímto odkazem.

Druhým velkým důvodem je fakt, že studio nechce řešit peníze. Provozovat free-to-play hru totiž není žádná sranda a nejen v případě samostatného Ark: Survival of the Fittest by muselo studio platit vývojáře, provoz serverů, provozovat turnaje a dodávat do nich ceny apod. Aby tak mohl samostatný SotF být a zůstat úspěšnou hrou, museli by se vývojáři naučit jak na free-to-play hře vydělat.

zdroj: Archiv

Na to by si museli dle svých slov vyhradit čas i zdroje a především by museli řešit, jak zpeněžit něco, co rozdávají zadarmo. To znamená integrace skinů a jiných kosmetických drobností, které nenaruší hratelnost a zároveň budou dostatečně lákavé na to, aby si je hráči kupovali. Jenže si tvůrci časem uvědomili, že tohle řešit nechtějí. Nemají zájem ani o najímání ekonomů, kteří se o něco takového starali.

Prioritou pro vývojáře je tak vývoj samotné hry a snaha udělat ji co nejzábavnější, nikoliv snaha vysoustružit bezplatnou hru tak, aby na ní vydělali co nejvíc peněz. Díky integraci SotF zpátky do Ark: Survival Evolved můžou mód těžit z příjmů plné hry, která se na Steamu prodává za 28 eur a podle Steam Spy by ji mohlo mít kolem 3,5 milionu hráčů.

Zjednodušeně řečeno tak mohou vývojáři SotF brát peníze ze Survival Evolved a mód díky nim rozvíjet dál. Nebudou také muset řešit dotování jedné hry druhou. Survival of the Fittest bude coby mód z integrace těžit také z aktualizací. Jakýkoliv update vylepšující technickou stránku hry dostane Survival Evolved, dostane také SotF. V brzké době bychom se pak měli od studia dočkat oznámení několika nových regionálních turnajů, jak napsali v oznámení na Steamu.

Nejnovější články