zdroj: Paradox Interactive

Age of Wonders 4 dostalo placené rozšíření i rozlehlý bezplatný update

15. 11. 2023 8:30 | Novinky | autor: Ondřej Partl |

Age of Wonders 4 patří mezi letošní nejlepší strategie. Fantasy dílo studia Triumph a vydavatelství Paradox Interactive zvládlo oslovit nejednoho milovníka rozvážného postupu – včetně Jakuba Malchárka, který v recenzi udělil krásných 9 bodů z 10. Nejen jeho jistě potěší, že do hry zamířila slušná porce dodatečného obsahu.

Jeho hlavní část přineslo rozšíření Empires & Ashes. Jedná se už o druhý placený přídavek, který je oproti předchozímu o něco málo dražší, jelikož stojí v přepočtu 500 korun (rovněž je součástí Expansion Passu). Vyšší cena se však odráží ve větším počtu novinek.

Dodatek se zaměřuje na propojení těžkého průmyslu s magií, které si dosyta užijete nejen ve dvojici nových příběhových misí. Zmíněné propojení je hlavní hnací silou nové kultury zvané Reavers, která s jeho pomocí může dosáhnout nebetyčné síly i dominance při soubojích.

Dále přibyla fanoušky oblíbená podmínka vítězství spočívající v získání Seals of Power (Pečeti moci), abyste měli kontrolu nad Astral Sea (Astrální moře), které pak musíte ovládat dostatečně dlouho, což vám zaručí úplné vítězství. Též přichází nové divoké jednotky, osedlatelní medvědi a šestice dodatečných skladeb.

Autoři nicméně myslí i na ty hráče, kteří nechtějí utrácet. Pro ně si připravili bohatou bezplatnou aktualizaci The Golem. Její pravděpodobně nejvýraznější součástí je nová budova – výheň, kde je možné odčarovat předměty a upravovat jejich schopnosti či pasivní dovednosti.

Rovněž dorazil nový panel pro válečnou koordinaci, ze kterého můžete rozkazovat svým vazalům, aby zaútočili na nepřátelská města, případně bránili vaše území. Navíc přibylo 18 nových válečných událostí a 6 válečných úkolů, zatímco v Panteonu lze odemknout novinky jako například další prapory nebo původy hrdinů.

Tvůrci v updatu překopali i několik již existujících systémů. Změnami prošlo třeba fungování přístavních regionů a přibyly mapy pro vodní potyčky či unikátní modely pro lodě. Také se přepracovaly traity, upravil systém jejich nákupu a přibylo i pár zcela nových. Kompletní seznam změn naleznete v oficiálním blogovém příspěvku.

Age of Wonders 4 je dostupný na PC (Steam, Epic i GOG), PlayStationu 5 i Xboxu Series X/S.

Nejnovější články