Grand Theft Auto: Vice City - návod 1.díl
zdroj: tisková zpráva

Grand Theft Auto: Vice City - návod 1.díl

18. 5. 2003 0:00 | Návod | autor: Redakce Games.cz |

Nové Grand Theft Auto pro PC vzbudilo v hráčské obci velký rozruch díky skvělé hratelnosti a my vám nyní přinášíme návod, který vedle obecných tipů obsahuje řešení první poloviny příběhových misí.

Autor: Frix
Publikováno: 18.května 2003


Obrázek zdroj: tisková zpráva Grand Theft Auto: Vice City (recenze) vzbudilo v hráčské obci stejný rozruch jako třetí díl vydaný před rokem, a to především díky obrovskému výčtu různých vylepšení, skvělé hratelnosti a nelineárnímu postupu hrou. Jak to tak bývá, pro ty nejlepší hry jsou rovněž nejvíce žádané návody a Vice City rozhodně není výjimkou. Vy se opět můžete spolehnout na nás a dnes začneme s řešením zhruba první poloviny hlavních příběhových misí, které dokončíme příště společně s těmi vedlejšími úkoly. Získáváte tím rovněž dávku svobody, kdy se nemusíte návodem řídit příliš otrocky a pokud byste si v mezičase nedokázali poradit i s nějakou misí vedlejší, jejich rozbor vás čeká příště.

 Tipy pro začátek

- jestli si nevíte rady s orientací, velice vám pomůže mapa přiložená v krabici u originálního balení hry, případně její vysoce kvalitní napodobenina zde nebo zde.

- pokud není v návodu řečeno jinak, jeďte vždy ve směru růžové nebo jiné ikony na mini-mapě a poté se obvykle vraťte k člověkovi, který vám misi zadal, pro další úkol (na mapě je každý obvykle označen počátečním písmenem jeho jména). Když byste náhodou něco zapomněli, v hlavním menu pod položkou "brief" naleznete záznam posledních dialogů.

- když po vás jdou policisté, můžete si počet "wanted" hvězdiček snížit několika způsoby: jednak tím, že 1) dojedete do Pay 'n' Spray (na mapě jako sprej), 2) změníte vizáž v nějakém obchodě (na mapě tričko) nebo 3) seberete speciální bonus s hvězdičkou roztroušený po mapě.

Obrázek zdroj: tisková zpráva - po smrti se objevíte u nemocnice a po zatčení strážci zákona u policejní stanice, v obou případech s lehčí peněženkou a odebranými zbraněmi. Osobně doporučuji si toto prodělat maximálně párkrát na začátku hry, v pozdějším stádiu můžete mít již nastřádáno velmi slušné množství zbraní a nábojů, kvůli kterému se load jednoduše vyplatí.

- jak AmmuNation (na mapě ikona pistole), tak obchody s nářadím (na mapě ikona kladiva) mají různý sortiment v různých prodejnách, samozřejmě některé nabízejí lepší věci než jiné.

- s motorkami jde krom ježdění na zadním kole a podobných blbinek provádět i jedná klíčová věc, totiž střelba za jízdy přímo před sebe (s lepšími zbraněmi). Pokud jste zkušení a dokážete na motorce jezdit bez havárie, je to ideální způsob pro mise s pronásledováním.

- nezapomeňte na možnost s kulometem a sniperkou zaměřovat pomocí pravého tlačítka na myší, zoom provádíte kolečkem. Na tomto místě je vhodné zdůraznit, abyste se důkladně seznámili s ovládáním v nastavení hry nebo si ho případně přenastavili dle svého gusta - neznalost správných kláves by vás později mohla stát život.

Obrázek zdroj: tisková zpráva - po splnění mise s vraždou Diaze (první popsaná v příštím dílu návodu) se vám otevře možnost kupovat mnohem více nemovitostí, včetně např. klubu Malibu, taxikářské firmy nebo filmových studií. Krom toho, že můžete v nových oblastech ukládat pozici a zvýšíte i svou mafiánskou prestiž, s některými objekty se i pojí další mise k plnění. Lokace všech koupitelných nemovitostí naleznete na mapce u hry. Pak není problém si ukládat pozici tam, kde se to zrovna hodí nejlépe a nebudete neztrácet čas ježděním přes celé město.

I. Mise pro Kena Rosenberga

Úplný začátek hry je snadný - nastupte zpět do auta, dojeďte do The Ocean View hotelu na jihovýchodním pobřeží (na mapě jako růžová tečka), seznamte se s ukládáním hry a vyspěte se :) Poté zamiřte do kanceláře právníka, která je označna na mapě jako L, kde po cutscéně dostanete první úkol.

 The Party (odměna 100$ a oblečení Street u ukládacího bodu)
Zamiřte k obchodu s oblečením, vejděte do něj (vstupte do růžového kruhu) a dostanete formálnější oblek. Můžete použít motorku Freeway, ze které právě sesedl a odešel její vlastník, a zamiřte dle navigační ikonky k jachtě plukovníka Corteze. Dostanete za úkol odvést jeho dceru Mercedes do baru Malibu, takže ji naložte k sobě na motorku nebo do auta a jednoduše ji tam odvezte.

 Back Alley Brawl (200$, mobilní telefon)
Zajeďte podle tečky na mapě do podniku, kde objevíte Angličana Paula Kenta. Dá vám tip na šéfkuchaře, který nějak moc bohatne a jde najít v jednom dvorku. Zamiřte za ním, pokud již máte sebranou pistoli (nachází se například na obrubníku velmi blízko Cortezovy jachty), jednoduše jej odpráskněte, jinak zmlaťte. Objeví se Lance Vance, hodí vám bouchačku a objeví se další tři kuchaři. Nemá smysl si zvyšovat Wanted Level a tak prostě utečte s Lancem k jeho Infernusu. Dále pak do AmmuNation se ještě dále dozbrojit podle možností a nakonec do hotelu.

 Jury Fury (400$)
Obrázek zdroj: tisková zpráva Musíte lehce zastrašit dva soudce, kteří mají v rukou osud důležitého muže. Takže do toho - "náhodou" vám nešika řidič před hotelem zabil maníka s kladivem, které seberte a vydejte se nejdříve k jižní tečce. Jednoduše se dostaňte k vozu, rozmlaťte ho kladivem jak to jde a za chvíli vystrašeně vyběhne první soudce. Fajn, nyní druhý soudce: dojeďte za ním, sejměte ho kladivem a nechte jej nastoupit do auta. V okamžiku jej trefí projíždějící náklaďák, a jednoduše jděte dále masakrovat jeho auto. Případné příchozí policisty ignorujte, jeden vám neudělá vůbec nic.

 Riot (1000$ a montérkové oblečení u obchodu Tool It Up)
Poměrně zábavná mise, kde musíte v bandičce protestujících dělníků vyvolat rvačku. Zamiřte k obchodu a vyberte si nové montérky, a zajeďte k místu s dělníky. Zbijte 4 dělníky, ale POSTUPNĚ, jinak byste si zbytečně způsobovali problémy. Když budou ležet všichni čtyři a propukne rvačka mezi zbytkem, vytaste pistoli, zaběhněte do oblasti s náklaďáky a rozstřelte barely u nich stojící. Voila, mise splněna.

II. Mise pro plukovníka Corteze, první část

 Treacherous Swine (750$)
Mise význačná především motorovou pilou, kterou před ní dostanete darem :) Naskočte do perfektní Cheetah, která stojí na molu, a dojeďte až k plánované oběti. Upřímně řečeno mi přijde na tuto příležitost motorovka zbytečně robustní, takže doporučuji spíše jednoduše vytasit pistoli a Rodrigueze zastřelit. Dostanete bohužel dvě hvězdičky Wanted Level, takže na útěku zpět doporučuji si dát trochu práci s kličkováním. Případně můžete i zamířit do Pay'n'Spray a setřást tím policisty.

 Mall Shootout (500$)
Obrázek zdroj: tisková zpráva Dojeďte k Frantíkovi v obchoďáku a zjistíte, že jde o zrádce. Je nereálné dostat jej ještě v obchoďáku, takže utečte co nejrychleji za ním, nasedněte na připravenou motorku a vydejte se jej stíhat. Doporučuji jednoduše jej oddělat pistolí, případně shodit jej z motorky a přejet. Opět se pak vraťte ke Cortezovi nebo předtím do Pay'n'Spray, máte dvě hvězdičky.

 Guardian Angels (1000$)
Vysloveně podařená mise, při které si pořádně zastřílíte i zajezdíte a ke všemu dostanete první seriózní zbraň, totiž Rugera. Vydejte se pro něj do vozového parku, kde se setkáte s Lancem. Zajeďte nyní za čekajícím Diazem, kde následně vyběhněte na svoje místo nahoře na schodech. Na mapě se budou zobrazovat přijíždějící Kubánci jako žluté tečky, jednoho po druhém je likvidujte Rugerem (pamatujte, stačí jedna trefa) a za chvíli se přiřítí dva manící na motorkách. Velice rychle (schovejte Rugera a vezměte do rukou místo něj uzi) doběhněte k motorce, která se válí v uličce, nasedněte a vydejte se za zlodějem peněz, pozor na úzké průjezdy, chce to jen včas zatáčet. Stejně jako v minulé misi jej buď sestřelte nebo shoďte z motorky, vezměte peníze a vraťte se stejnou cestou za Diazem.

III. Mise pro Ricarda Diaze, první část

 The Chase (1000$, přístup k Starfish a Prawn Islandu)
Zajeďte k růžové tečce, vystupte, a podle instrukcí mrkněte do okna - pachatel vás spatří a musíte se za ním vydat - sprintujte celou dobu, jak jen to jde. Až na konci střechy seskočí dolů, vy udělejte do samé a osedlejte skútr. Jak ponižující. Následujte své cíle, ale nestřílejte, zatím je pouze musíte sledovat. Pozor na střelbu, zranit vás nijak vážně nemůže, zato můžete přijít o pneumatiku a to zrovna sranda není. Jednoduše je sledujte až na Prawn Island, kde zjistíte o cílovém domě a mise je tak splněna. Mimochodem, v této misi mi jednou AI dokázala, že zdaleka není špatná - prostřelil jsem pneumatiky buginy, takže nepřátele nemohli prakticky vůbec jet. Výsledek? Vrazili do projíždějící Banshee, auto ukradli a pokračovali dále :)

 Phnom Pehn '86 (2000$, přístup na všechny ostrovy, možnost používat helikoptéry!)
Obrázek zdroj: tisková zpráva Skvělá a nečekaná mise, kde si zastřílíte z helikoptéry s M60, následně seskočíte na zem a v rozsévání zkázy budete pokračovat se stejnou zbraní. Jednoduše vystřílejte všechny gangstery v dohledu, když se budete pohybovat kolem vily nepřátel, nemělo by jít o nic katastrofálně těžkého. Tedy pokud vám nedělá problém míření... Po přistání se vydejte do baráku a postupně vybijte jeho osazenstvo, čeká na vás již jen pár gangsterů. Nahoře na střeše seberte kufřík s penězi, přiletí si vás vyzvednout Lance a máte vyhráno.

 The Fastest Boat (4000$)
Víc než jen důležité je sebrat hned po briefingu sniper pušku, kterou naleznete mimo jiné i v labyrintu Diazovy vily. Zajeďte tedy nyní k dokům, připravte si pušku a hurá do akce. Podle mě se vyplatí vyvraždit všechny strážce u lodě, jelikož mají Rugery a náboje se hodí úplně pořád. Použijte tedy sniperku, jak jen to jde, a když vám hra oznámí, že musíte najít tlačítko na spuštění lodi, zaběhněte zpět do otevřené garáže s dvěma pracovníky, zabijte je a stiskněte tlačítko vstoupením do kruhu. Dosprintujte k lodi a nasedněte. Fajn, máte na krku tři hvězdičky, ale stále nejde o nic drsného. Ignorujte trapné policejní čluny a zajeďte přímo k Diazově vile - pozor při vystupování, ať po tomhle všem nespadnete do vody :)

 Supply & Demand (10000$)
U lodi vás bude čekat Lance, který pro tuto část hry představuje vašeho střelce. Buď jeďte stejnou trasou jako ostatní lodě, nebo hned od začátku zamiřte vlevo a pokračujte touto trasou. Oběma způsoby jde vyhrát snadno. Nyní přichází docela humorná část, kdy hodně záleží na vaší schopnosti dobře a rychle mířit - musíte postupně ničit lodě a vrtulníky, které po vás jdou. Silně doporučuji zaměřit se vždy na celý stroj, ne lidi na něm - výrazně snáz se tak zbavíte všech pronásledovatelů. Jedná se o první skutečně líbezně zaplacenou misi.

IV. Mise pro plukovníka Corteze, druhá část

 Sir, Yes Sir (2000$)
Obrázek zdroj: tisková zpráva Napoprvé tahle mise není zrovna legrace a přitom stačí skutečně málo k tomu, aby se z ní stal takový odpočinkový dýchánek s tankem a tunou mrtvých vojáků. Vezměte jako vždy od Corteze Cheetah a když se budete blížit ke konvoji, zajeďte do levého pruhu a v protisměru sejměte pochodující vojáky. Vraťte se zpět a přejeďte tolik vojáku, kolik zvládnete, než auto začne hořet. Vyskočte a okamžitě zabte střelce nahoře na tankovém poklopu. Vystřílejte zbytek vojáků Rugerem, doporučuji i zaměřit se přímo na přepravní náklaďák s nimi a vyhodit jej do povětří. Když nezbude ani živáček, z tanku uteče jeho řidič a uvolní vám své místo. Následuje procházka růžovým sadem, kdy musíte dojet ke garáži, zatímco do vás naráží desítky policejních, SWAT nebo FBI vozů a radostně vybuchují, letíce k nebesům.

Pozor, ke garáži musíte najet zezadu zleva, přímo ze silnice - mapa je bohužel v tomto okamžiku trochu matoucí. Několik doplňkových informací, přičemž za alternativní taktiku vděčím svým Vice City hrajícím kamarádům, sám jsem byl příliš netrpělivý, než abych na ně přišel sám :) Tank je možné získat i pro sebe, pokud ovšem již máte koupené Hyman Condo (viz mapa nemovitostí). Jednoduše s ním zajeďte do garáže a urychleně vypadněte, tank sice exploduje, ale po otevření dveří je jako nový. Dále pak je možné celou situace s tankem vyřešit velmi, velmi jednoduchým způsobem - vyčkejte zhruba dvě minuty, seržant pošle vojáka pro koblihy (...), tank se tím uvolní a vy jej můžete zcela bez problému obsadit. Další možnost pak spočívá v uříznutí dveří tanku motorovkou a následném obsazení.

V. Mise pro Kenta Paula

 Death Row (bez odměny)
Obrázek zdroj: tisková zpráva Zábavná a lehká mise, musíte ovšem opět znát tu pravou strategii. Před začátkem mise musíte bezpodmínečně vlastnit rychlé auto nebo motorku (PCJ600). Dojeďte k místu, kde drží Lance, co nejrychleji a vražte do auta, které blokuje vjezd - pokud se dobře trefíte, zabijete zároveň s tím i všechny nepřátele u něj. Následně prostě vytaste Rugera a povražděte všechnu opozici na dohled, zvláště pak pozor na snipera nahoře na zvedači. Doběhněte do garáže a osvoboďte Lance, čas na tuto akci je celkem těsný.

Nyní přichází část snazší a legračnější: vlezte do popelářského vozu i s Lancem a vydejte se na cestu destrukce a zkázy k nemocnici, popelářské auto je prakticky nezničitelné, velice stabilní a když do něj nepřátelské sporťáky párkrát narazí, samy vybuchnou. Dovezte Lance do nemocnice a máte hotovo.

V tomto zlomovém bodě příběhu se s vámi prozatím loučím a těšte se na brzké pokračování návodu, kde svrhneme Diaze a dokončíme příběhové mise.

Stáhněte si k PC verzi hry: Mapu města ve vysokém rozlišení (1,3 MB), Další mapy města s bonusy, nemovitosmi nebo speciálními skoky (1 MB), Cheaty, Trailer, Videa, Screenshoty

Stáhněte si k PS2 verzi hry: Trailer, Video 2, Video 3

Související články: Recenze PC verze, Další části návodu, Recenze PS2 verze hry (1/2003), Preview (4/2003), Grand Theft Auto III recenze (5/2002), GTA3 přídavné mody, Grand Theft Auto III návod, Novinky, Kdy u nás vyjde GTA: Vice City?



Frix
autorovi je 17 let, píše pro Tiscali Games a Level a dlouhodobě žije ve Finsku, kde studuje International School of Helsinki. Hraje akce všeho druhu, trpí úchylkou pro stealth žánr, GTA a Warrena Spectora (všechny články autora)

 
 
Frix

Nejnovější články