Football Manager má problém. Žaluje ho Manchester United
zdroj: Vlastní foto autora

Football Manager má problém. Žaluje ho Manchester United

25. 5. 2020 17:00 | Komentář | autor: Václav Pecháček |

Co má člověk dělat, když má rád jak Football Manager, tak Manchester United, a jeho dva oblíbenci náhle zkříží šavle ve smrtícím duelu? Neutralita nepřipadá v úvahu, je třeba si zvolit stranu. A já volím hru, protože Rudí ďáblové, jakkoliv je mám sportovně vzato rád, si vymýšlí blbiny.

Jak se můžete dočíst v Guardianu, právní oddělení Manchesteru United tvrdí, že studio Sports Interactive ve své hře nemá právo používat jméno klubu, ačkoliv s tím posledních 20 let žádný problém nebyl. A tak obě strany míří k soudu.

Ochranářům značky navíc vadí, že je klubu přiřazeno jiné logo než to oficiální, čímž je klub „připravován o své právo licencovat klubový znak“. A ještě něco: „Spotřebitelé očekávají, že vedle jména Manchester United uvidí skutečný znak.“ Vývojáři si licenci na logo nekoupili, takže ke jménu přiřazují jeden ze 14 náhodně vybraných znaků v odpovídajících klubových barvách. Jaká opovážlivost!

Dalším trnem v oku právníků United je skutečnost, že vývojáři podporují uživateli vytvořený obsah, který obchází ochranné známky. Je pravda, že stejně jako v případě série PES je poměrně snadné stáhnout a vložit do hry chybějící znaky, dresy nebo obličeje – ale žalovat autory za to, že vytvořili ekosystém příhodný k fanouškovským úpravám, je hodně velká podpásovka. Asi jako kdyby HBO žalovalo tvůrce Mount & Blade za modifikaci Hry o trůny do Warbandu.

Sports Interactive a vydavatel Sega kontrují tvrzením, že využití klubového jména je „legitimním odkazem na fotbalový tým Manchester United ve fotbalovém kontextu“ a že zákaz tohoto využití by představoval „nepřiměřené omezení svobody vyjádření“. A z pohledu hráče počítačových her a nakonec i fotbalového fanouška je obtížné s nimi nesouhlasit.

Argument právníků, že klub je tímto způsobem poškozen, totiž vůbec nebere v potaz opačnou variantu. Skutečně by dobré jméno Manchesteru United nebylo poškozeno daleko víc, kdyby v anglické lize vedle Liverpoolu a Manchesteru City zápasil o titul (ano, jsem věčný optimista) „Man Red“ nebo… „Aragon“? Obě jsou to varianty, které byly doopravdy použity v sérii PES.

Kdyby se na Sports Interactive po vzoru United sesypaly i další kluby, možná by to vedlo k explozi vývojářské kreativity při vymýšlení čím dál tím absurdnějších falešných názvů, ale fotbalový fanoušek by z toho měl radost skutečně pouze jen na první přečtení. A snažit se právně střílet do Football Manageru zrovna v době, kdy fandové nesmí na stadion, hodilo by se jim jakékoliv rozptýlení a fotbal jako takový čelí nejhorší krizi v historii, je… špatné načasování, abych nepoužil ostřejší výrazivo.

Co se mě týče, můj milovaný Manchester si může žalobu strčit tam, kam slunce nesvítí.

Přitom samozřejmě neplatí, že by možnost používat jméno týmu vývojáře odradila od nákupu plnohodnotné licence. Rozdíl mezi licencovanými a nelicencovanými týmy je na první pohled vidět a je výrazně příjemnější hrát za Watford, graficky vymazlený k dokonalosti včetně hráčských portrétů, a za nelicencovaný tým, který se sice jmenuje stejně jako ve skutečnosti, ale spoustu detailů si pořád musíte domyslet.

Týmy si za situaci, kdy vývojářská studia plošně práva nenakupují, ostatně můžou tak trochu samy kvůli své nepěkné tendenci uzavírat exkluzivní smlouvy s jedinou stranou. Juventus prostě nemůže být ve Fifě i v PES zároveň, ne, bude jen u nás! A vy zase nedostanete Barcelonu, darebáci! Ani kdyby si všichni autoři fotbalových her napůjčovali od babičky a všechny licence si chtěli koupit, pravděpodobně by stejně nemohli, protože by je nějaký korporátní chytrák v EA nebo Konami přeplatil.

Takže, co se mě týče, si můj milovaný Manchester může žalobu strčit tam, kam chladné severoanglické slunko nemá šanci dosvitnout. Snad to bude pan soudce cítit podobně.

Nejnovější články