World of Warcraft: výkon CPU a grafických karet
zdroj: tisková zpráva

World of Warcraft: výkon CPU a grafických karet

25. 3. 2005 10:10 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Každá analýza výkonu procesorů a posledních grafických karet se většinou týká stříleček a ryze akčních her.

Obecně se předpokládá, že právě ony budou hardwarově nejnáročnější. Ale co ostatní žánry, co třeba masivně multiplayerové online hry, jako je nesmírně populární World of Warcraft. Jak je to s nimi?
Anandtech si právě na tuto hru, kterou po celém světě hraje 1,5 milionu lidí, posvítil a zjišťoval, na čem běží dobře a na čem naopak neběží vůbec. V článku je krom toho také srovnání, jak vykreslují scénu grafické karty s podporou DirectX 9 a jak se starším DirectX 8 (názorná ukázka je hned na první stránce) a jak karty s DirectX 7 (přejíždějte přes ně myší, uvidíte rozdíl). Srovnání kvality obrazu ATI vs. NVIDIA je publikováno rovněž.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Ale pojďme zpět k výkonům. Blizzard tvrdí, že minimální požadavky na GPU jsou GeForce 2. Přičemž zmíněná GeForce 2 by měla hru zvládat v nižších rozlišeních a s nižšími detaily. Kulantně řečeno, hra by měla být uzpůsobena pro kdejakou počítačovou vykopávku, což ve skutečnosti také je. I nejpomalejší testovaná karta, RADEON X300, dosáhla v 800x600 obrazových bodů skóre 26,9 fps, což je pro tento typ hry dostatečné. Dvě, v současné době nejvýkonnější grafické karty na trhu, GeForce 6800 Ultra a RADEON X850 XT, jsou i ve WoW prakticky nastejno. Jak uvedl náš recenzent World of Warcraftu, je to první hra, kterou může na GF6800GT hrát v pohodě na plné detaily v rozlišení 2048x1540.

U procesorů je to poněkud složitější. Na výkon hry mají dost velký vliv. Takže třeba na plné detaily, s grafickou kartou RADEON X800 XT, v 1024x768 bodů, potřebujete nejméně AMD Athlon XP 3200+ (2,2 GHz), abyste se dostali na výkon 48,6 fps. Přičemž na rychlost 63 fps už potřebujete Intel Pentium 4 630 3,0 GHz a tak dále. Bohužel, ne každý má tak rychlou grafiku, jako je X800 XT, takže musí počítat s výkonem nižším. Celkově i tady platí stará ohraná písnička a nejlépe jsou na tom Athlony 64 od AMD.
zdroj: AnandTech

cappy

Nejnovější články