Procesory Intel Core 14. generace jsou oficiálně venku, jak dopadly nezávislé testy?
zdroj: Intel

Procesory Intel Core 14. generace jsou oficiálně venku, jak dopadly nezávislé testy?

31. 10. 2023 16:00 | Hardware | autor: Aleš Tihlařík |

Bývaly časy, a není tomu tak dávno, kdy zájemci o herní procesor automaticky sáhli po Intel Core i5 či i7. Nic ale není věčné, a v posledních letech už se pověry o žravých a slabých procesorech konkurenčního AMD rozhodně nezakládají na pravdě – ať už vám kamarádi říkají, co chtějí.

AMD se totiž postupem času vzchopilo a zejména v poslední generaci Ryzen 7000 se nejen přiblížilo, ale svého odvěkého rivala dokonce objektivně překonalo. Intel se tedy pokouší kontrovat „staronovou“ řadou Raptor Lake Refresh (Core 14. generace) vycházející z donedávna aktuální 13. generace.

Nové procesory jsou postavené na stejném 7nm procesu (AMD momentálně používá pokročilejší 5nm proces) a stejné patici LGA 1700, což už principálně znamená, že nárůsty výkonu a efektivity nemohou být nijak vysoké. V rámci první vlny se pak na trh tradičně dostávají nejvýkonnější modely i9-14900K, i7-14700K a i5-14600K. Oproti předchozí generaci je všechny potkal mírný nárůst frekvence, jediný model i7 se pak dočkal i navýšení počtu jader, konkrétně o čtyři efektivní jádra.

S tím samozřejmě souvisí i nejvyšší mezigenerační nárůst výkonu – i7-14700K již v herních benchmarcích překonává i9-13900K minulé generace a šlape na paty i nové i9. Ta naopak vykazuje prakticky stejný výkon jako její předchůdce, přičemž důvodem je zejména spotřeba a s ní související vysoké teploty čipu.

V testech serveru Techspot byl sice použit schopný vodní chladič Arctic Liquid Freezer II 360, ale i přesto u i9-14900K docházelo k automatickému snižování taktů, a to zejména v syntetických testech. Maximální teploty 100 stupňů Celsia má procesor dosahovat už po několika vteřinách v benchmarku Cinebench 2024, ono snižování tedy začíná opravdu brzy.

Nijak velký pak nárůst výkonu pak není k vidění ani u nejslabšího Core i5-14600K. Všechny nové Intel procesory navíc v herních testech deklasuje nejen drahý AMD Ryzen 9 7950X3D, ale zejména Ryzen 7 7800X3D, který v našich obchodech startuje na částce 10 tisíc Kč.

Aktuální cena o zhruba 20 % slabšího i5-14600K(F) činí něco okolo 8 600 Kč. Core i7-14700K(F) s výkonovým deficitem 10 % momentálně vyjde na minimálně 11 tisíc, o několik jednotek procent výkonnější i9-14900K(F) vás pak bude stát cca 16 tisíc korun. Je však pravděpodobné, že s lepší dostupností nových modelů ceny v následujících týdnech ještě mírně klesnou.

Jistou záchranou by pro Intel Core 14. generace mohla být exkluzivní funkcionalita APO (Application Optimization), která u podporovaného softwaru dovede lépe využít potenciálu všech odlišných jader nových procesorů. Dle prvních uživatelských testů s i9-14900K je rozdíl značný – v Rainbow Six Siege přinesla APO 32 % výkonu navíc, v Metro Exodus pak stále vysokých 24 %. Je ale samozřejmě otázkou, kolika her se implementace této funkcionality dotkne, a zdali se APO projeví tak markantním výkonovým nárůstem i v případě jiných titulů.

Téma vysoké spotřeby už jsme také nakousli – není bez zajímavosti, že i nejúspornější model nové řady Core procesorů spotřebuje více elektrické energie než nejvýkonnější procesory řady Ryzen 9. Je ovšem nutné podotknout, že procesory Intel K mají přinášet zejména co nejvyšší výkon, a to bez ohledu na spotřebu. Pokud bude Intel pokračovat v dosavadních trendech, mnohem lepšího poměru cena/výkon/spotřeba se dočkáme u později uvedených non-K modelů.

Ty se představí někdy v první polovině roku 2024, přičemž první úniky již naznačují, že ani v těchto vodách nás nečeká žádná revoluce. Pokud jsou první neověřené benchmarky pravdivé, procesory i3-14100, i5-14400 a i5-14600 se také dočkají jen mírného navýšení taktů. Počet jader by měl zůstat stejný, výkonový nárůst tedy bude také spíše kosmetický.

Většího pokroku bychom se měli dočkat až se zbrusu novou architekturou Intel Arrow Lake, která by měla využívat i značně pokročilejšího výrobního procesu. V současnosti se spekuluje o 2-3nm technologii i úplně odlišné konfiguraci jader, což by mělo po delší době znamenat výkonovou revoluci. Arrow Lake je ovšem stále minimálně rok daleko – v tuhle chvíli se tedy pro stavbu herního PC nejvýhodněji jeví právě procesory AMD.

Nejnovější články