Mojang zatím smí užívat název Scrolls, Bethesda se odvolá
zdroj: tisková zpráva

Mojang zatím smí užívat název Scrolls, Bethesda se odvolá

18. 10. 2011 16:10 | Byznys | autor: Petr Poláček |

Ještě nedávno se teprve posílaly právní papíry a už je ve sporu Bethesda vs. Mojang o použití slova "Scrolls" v názvu hry rozhodnuto? Ne tak docela, ale vítězem prvního kola je Mojang, i když soudní spor samotný ještě ani nezačal. Jak na svém twitteru uvedl Markus Persson (Notch): „Získali jsme předběžný příkaz. Můžeme dál používat název Scrolls. ZeniMax/Bethesda se sice pořád může odvolat, ale mám z toho radost.“

Předběžný soudní příkaz je dočasné řešení, které je platné do nejbližšího stání nebo jiného projednávání celého sporu. Má zabránit tomu, aby kterékoli ze stran vznikaly různé škody, zatímco se čeká na nějaké další projednávání, případně rozhodnutí. Bethesda má na odvolání tři týdny a je jisté, že se bude odvolávat, jak předpovídá obchodní šéf Mojangu Daniel Kaplan. Kaplan rovněž Gamasutře poskytl výtah soudních dokumentů, které popisovaly, jak a proč se soud k udělení předběžného příkazu ve prospěch Mojangu, vlastně dobral.

Soud nejprve zkoumal, zda jsou mezi Scrolls a The Elder Scrolls hrami nějaké rozdíly a našel je (poměrně zásadní). Stejně jako soud naznal, že každá z her bude distribuována jinými kanály: Skyrim klasicky krabicově a digitálně, Scrolls bude k zakoupení jenom na stránkách Mojangu a homepage hry.

Soud naopak našel jistou podobnost v tom, že obě hry (možná by bylo lepší psát série, protože tu nejde o Skyrim, ale celou TES značku, jenže Scrolls zatím žádná série není) používají fantasy tematiku a je tedy potenciálně možné, že si je lidé popletou. Právě tuto linii uvažování ostatně prosazovala Bethesda/ZeniMax – obecná veřejnost rozdíl mezi hrami nepozná. Mojang naproti tomu argumentoval, že hráči her představují jasně definovanou a dobře informovanou skupinu, která rozdíl mezi The Elder Scrolls a Scrolls pozná. Soud se v tomto bodě přiklonil na stranu Mojangu.

Soud nakonec naznal, že na základě uvedených zjištění nepovažuje výraz „scrolls“ za tak důležitý pro identifikaci značky, aby nemohl být užíván v obecnějším kontextu, tím pádem i v názvech jiných her. Riziko, že si na základě přítomnosti slova „scrolls“ v názvu někdo poplete jinou hru se sérií The Elder Scrolls, je podle soudu relativně malé až minimální.

Bethesda/ZeniMax může do tří týdnů podat odvolání, odvolací soud jej bude znovu posuzovat (zřejmě na základě nových argumentů obou stran), a pokud rovnou nerozhodne, bude celá věc pokračovat klasickým líčením u soudu – takový proces pak může trvat další rok i dva. Dá se spíše předpokládat, že nakonec se obě strany na něčem dohodnout mimosoudně. Zatím je však na programu odvolání Bethesdy, potažmo ZeniMaxu.

Nejnovější články