Český trh s konzolemi - jaký je a kam kráčí?
zdroj: tisková zpráva

Český trh s konzolemi - jaký je a kam kráčí?

28. 9. 2004 18:18 | Byznys | autor: Redakce Games.cz |

Na serveru DigiWeb se objevil zajímavý článek z magazínu Marketing&Media, věnující se z obchodního hlediska problematice herních konzolí a počítačových her.

V Česku prý obojí představuje trh o velikosti cca 500 milionů Kč ročně. Konzolím u nás jasně dominuje společnost Sony se svou PS2, Microsoft zatím vyčkává a razantnější vstup na bezpochyby lukrativní trh plánuje podle zástupců české pobočky až s Xboxem 2.

Ještě tak před pěti lety českému trhu dominovaly počítače a hry na ně. Dnes se poměr her na PC a konzole vyrovnává. Jan Herodes odhaduje, že hry na PC stále vedou v poměru 60:40. Oproti tomu Ivan Bradáč ze společnosti Sony si myslí, že konzole již předehnaly počítače a poměr 60:40 je v jejich prospěch. Růst prodeje konzole PlayStation, jež je zatím na českém trhu nejprodávanější, je podle Bradáče 60-70 % ročně, nárůst prodeje konzolových her je dokonce 100%... [více]

Počet prodaných kusů her a konzolí je samozřejmě silně ovlivněn i roční dobou. Nejvíce zboží se prý prodá od října do prosince, podle Tomáše Košky z Microsoftu toto období dokonce generuje 70% celoročního obratu. Právě do období ještě před Vánocemi (konkrétně na začátek listopadu) chystá letos Sony i uvedení své vylepšené verze PS2, o které jsme vás už informovali a z níž mají na Sectoru vlastní fotky. Nová strategie zřejmě nejen Sony má být přitom založena na postupném snižování cen konzolí skoro až na úroveň výrobních nákladů a generování zisků až z následného prodeje her. Podle Ivana Bradáče ze Sony jsou prostě doby, kdy konzole stály bezmála 25 tisíc, už dávno pryč.
zdroj: Digiweb

kate
Smarty.cz

Nejnovější články