Activision Blizzard odkoupila sama sebe a získala tím nezávislost
zdroj: tisková zpráva

Activision Blizzard odkoupila sama sebe a získala tím nezávislost

26. 7. 2013 13:30 | Byznys | autor: Adam Homola |

Na úvod se sluší připomenout, že v roce 2008 nekoupila společnost Activision studio Blizzard. Vivendi Games, pod kterou spadalo několik studií včetně Blizzardu, společně s Activision oznámily spojení, čímž vznikla holdingová společnost Activision Blizzard. Majoritní podíl akcií (52 procent) ve firmě držela Vivendi, což je francouzský mediální a telekomunikační gigant, který se už nějakou dobu snažil svého podílu v Activision Blizzard zbavit. Vivendi jako celku se totiž nedaří zrovna pohádkově, a tak se zbavuje svých neúspěšných skupin, zatímco ty úspěšné, mezi které Activision Blizzard patří, se snaží prodat.

Už minulý rok kolovaly zprávy o tom, že Vivendi by chtěla Activision Blizzard prodat. Jenže kdo má na to, aby koupil jednu z největších herních firem? EA ne, Ubisoft také ne, a tak se dalo spekulovat leda o Apple, Google a podobných firmách, které přímo s vývojem her mnoho společného nemají, byť by na to finance bez problémů měly. Nakonec to dopadlo tak, že Activision Blizzard koupí sama sebe, jak nyní firma oznámila. A ne levně - celý obchod bude hodnotou přesahovat 8 miliard dolarů.

Activision Blizzard od Vivendi odkoupí 429 milionů svých akcií za 5,83 miliard dolarů, nebo za 13,60 dolarů za akcii. Aktuální cena jedné akcie ATVI je 15,18 dolarů. Druhou velkou částí celého obchodu je investiční skupina ASAC II LP, vedená prezidentem a šéfem Activision Blizzard Bobby Kotickem a spolupředsedou správní rady Brianem Kellym. ASAC II LP od Vivendi odkoupí dalších přibližně 172 milionů akcií za 2,34 miliardy dolarů, nebo opět za 13,60 dolarů za akcii.

Po dokončení transakce, což znamená někdy v září tohoto roku, bude Activision Blizzard samostatná a nezávislá společnost, jejíž akcie budou z větší části v rukách veřejných akcionářů. Firma tak nebude mít jednoho dominantního akcionáře, jakým byla se svými 52 procenty Vivendi. Změna vedení se neplánuje a Activision Blizzard i nadále povede Bobby Kotick coby CEO (Chief Executive Officer), a předseda správní rady Brian Kelly. Vivendi si po dokončení transakce nechá 83 milionů akcií, což bude tvořit zhruba 12 procent celkového podílu.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Šéf Activison Blizzardu Bobby Kotick na konferenci DICE v roce 2010

Investiční skupina Bobbyho Koticka a Briana Kellyho, ASAC II LP, bude držet zhruba 24,9% podíl. V této investiční skupině nefigurují pouze pánové Kotick a Kelly, ale také investiční společnosti Davis Advisors, Leonard Green & Partners a Tencent. Posledního jmenovaný subjekt možná znát budete - Tencent Holdings Limited je čínská investiční firma, která loni koupila podíl v Epic Games a do studia Riot Games (League of Legends) investovala kolem 400 milionů dolarů.

“Tyto transakce jsou pro Activision Blizzard a všechny jeho akcionáře, včetně Vivendi, ohromnou příležitostí. Z tohoto procesu bychom měli vzejít jako ještě silnější společnost - nezávislá firma se špičkovým portfoliem značek, flexibilitou a zaměřením na dlouhodobé zvyšování hodnoty akcií a rozšiřování naší vedoucí pozice jako jedné z nejdůležitějších zábavních společností,” řekl v oficiálním oznámení šéf Activison Blizzardu Bobby Kotick.

Kotick ještě dodal, že firma bude nyní moci investovat do atraktivních finančních trhů, bude stále disponovat více jak třemi miliardami v hotovosti a poděkoval Vivendi za podporu v uplynulých pěti letech. Co se týče finančních výsledků, tak oficiální zpráva krátce vypíchla staré známé hry.

Za poslední kvartál se nejvíc dařilo Skylanders Giants a Call of Duty: Black Ops II. Za Blizzard pak ve zprávě dostal kratičký prostor World of WarCraft, který se sice propadl na zhruba 7,7 milionů předplatitelů celosvětově, ale pořád si samozřejmě drží pozici absolutní špičky. Vývojáři navíc chystají do hry mikrotransakce a dá se očekávat, že na letošním BlizzConu oznámí nový datadisk.

Nejnovější články