Státní cenzura her nehrozí, US soud zamítl sporný zákon
zdroj: tisková zpráva

Státní cenzura her nehrozí, US soud zamítl sporný zákon

27. 6. 2011 19:04 | Téma | autor: Petr Poláček |

Na konci minulého roku se rozjelo soudní líčení, které mělo rozhodnou, jestli se hry v Kalifornii zařadí po bok pornografie a jejich prodej bude de facto cenzurován státem a ne autocenzurou herního průmyslu. Zákon, který sepsal a navrhl senátor Leland Yee a posvětil jej i bývalý kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger už v roce 2005, okamžitě vyvolal reakci herní organizace ESA, do soudního se však v prvé řadě postavila EMA (Entertainment Merchants Association), čili asociace prodejců.

Podstatu celého sporu jsme dosti detailně rozebírali v tomto článku, kde si z několika citací přímo z přelíčení můžete udělat obrázek, o co konkrétně šlo. Právníci zastupující úřad guvernéra Kalifornie a tím pádem i zákon samotný, se snažili před nejvyšším soudem dokázat spojení mezi násilnými hrami a násilím reálným. Snažili se hry vydělit z okruhu knih, filmů, komiksů, televize, rádia a jiných médií a postavit je do zvláštní kategorie vedle již zmíněného porna, které speciálnímu režimu státní cenzury podléhá. Naštěstí pro hry se to nepodařilo a soudce nejvyššího soudu nakonec na základě hlasování poroty 7:2 proti zákonu rozhodl, že i hry spadají pod První dodatek americké ústavy, stejně jako umění, literatura, filmy a tak dále. Kompletní výnos Nejvyššího soudu čtěte v původní znění v tomto dokumentu.

Šestiletou vítěznou bitvu organizací ESA, EMA a ECA určitě dnes večer zapije nejeden vývojář, vydavatel, ale i obchodník. A vy byste možná měli také, protože stojí za připomenutí, že i když se soud konal zákona slunné Kalifornie, tak by se s ohledem na možné rozšíření do dalších států Unie a velikost trhu v severní Americe určitě dotkl i vás. Nebo si myslíte, že by herní firmy vyráběly X speciálních verzí hry pro malé trhy, kde funguje samoregulace a kde cenzuru zajišťuje stát. Těžko Anežko. Proto je vítězství u soudu důležité pro celý herní průmysl.

Rovněž je třeba poznamenat, že v zásadě tím stejným procesem si v určitém období prošel film a jeho žánry (horor, gore film), rádio, hudba a samozřejmě i specifické žánry literatury. Hry se teď mohou řadit po jejich bok a už nic je odsud nedostane.

Nejnovější články