Stát Washington zbrojí proti násilným hrám
zdroj: tisková zpráva

Stát Washington zbrojí proti násilným hrám

19. 4. 2003 12:12 | Téma | autor: Redakce Games.cz |

Když jsme nedávno psali novinku o násilí ve hrách a o plánovaném zpřísnění dohledu nad prodejci her, netušili jsme, že američtí politici vezmou "spravedlnost" do svých rukou tak rychle.

Právě se tam totiž projednává zákon, podle jehož znění bude prodej jakýchkoliv násilných her hráčům mladším 17ti let (včetně) zakázán a to pod pokutou až $500. Podle CNN Money vedla politiky k tomuto počinu především hrozba v podobě chystané akce Grand Theft Auto: Vice City, která pro PC vychází již 14. května. Jejího konzolového originálu se zatím celosvětově prodalo 8 a půl milionu kopií (!), což vydavateli Take2 vydělalo něco kolem 425 milionů dolarů.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obchodnímu sdružení Interactive Digital Software Association se ale přístup vlády ke hrám příliš nelíbí, jeho prezident Doug Lowenstein dokonce návrh zákona označil za protiústavní pokus o cenzuru herního průmyslu. "Žádný jiný zákon nezakazuje prodej filmů nebo knih, ačkoliv některé z nich nemusí být pro děti vhodné. Nevidíme důvod, proč by se hry měly posuzovat jinak než ostatní druhy zábavy," komentuje situaci. Další otazník ale visí nad interpretací zákona a nad výkladem pojmu "násilná hra", kterým se nejčastěji označují tituly realisticky zobrazující obsah agresivního charakteru. Měřítkem "násilnosti" se patrně stanou dnes zavedené ratingové systémy, které u nás mimochodem vůbec nemáme.

Jak jsme ale už několikrát psali, pokus o prosazení podobného zákona není ničím výjimečným. Například demokratický senátor Joe Baca se pokoušel o schválení zákona, který by prodejce trestal až desetinásobně vysokou částkou za to, že dovolí nezletilému hráči koupit si násilnou hru. Nakonec v podobě, v jaké byl navrhován, neprošel, ačkoliv v tu dobu už svoji troškou do mlýna přispěl i známý a vývojáři her oblíbený senátor Joe Liebermann. Ten mimo jiné navrhoval provedení (patrně rozpočtově náročnější) studie o tom, jak hraní her ovlivňuje psychiku a chování hráčů. Uvidíme, zda nový zákon o absolutním zákazu prodeje násilných her nezletilým projde, nebo skončí na smetišti dějin vedle několika již odmítnutých exemplářů.

Související články: Násilí ve hrách: problém či nafouklá bublina?, Rodiče v USA se bouří proti hře America Army, Italské úřady hrozí zákazem hry Mafia, Řecká vláda zakázala počítačové hry, V Hondurasu zakázali akční hry

zdroj: CNN Money

kate

Nejnovější články