Násilí ve hrách: problém či nafouklá bublina?
zdroj: tisková zpráva

Násilí ve hrách: problém či nafouklá bublina?

16. 4. 2003 12:12 | Téma | autor: Redakce Games.cz |

Nedávno u nás vyšla recenze na Postal 2, jehož samotný název se stal jakýmsi symbolem pro brutální a místy dost nechutnou hru.

Je násilí v akčních hrách nezbytnost a může se skutečně negativně promítnou do jednání dětí a dospívající mládeže? Ne, nebojte, tyhle otřepané a tisíckrát dokola omílané otázky dnes řešit nebudeme. Po vzoru amerických The Seattle Times vám však nabídneme několik základních informací, které částečně mapují herní vody Spojených států. Průměrný věk tamního hráče se údajně pohybuje kolem 28mi let. Osobně mě toto číslo dost překvapilo, i když podobné výzkumy je nutné brát vždy s rezervou. Všechny herní magazíny na našem trhu určitě vědí, že jejich průměrný čtenář je podstatně mladší.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

The Seattle Times dále tvrdí, že jen něco málo přes 13% všech her bylo v roce 2002 ocejchováno ratingem M, což znamená, že jsou nevhodné (resp. prodejem zakázané) pro hráče do 18ti let. Tímto faktem chtějí zřejmě autoři článku poukázat na relativně nízké zastoupení skutečně hodně násilných her. Mimo to prý rodiče ve většině případů chodí kupovat hry s dětmi, malí pařani si vybírají tituly sami jen v 15% případů, z čehož by mělo plynout, že rodiče vědí, do čeho jejich ratolesti celé ty hodiny zírají. Podle novely amerického zákona o prodeji her by měl být prodejce, který titul s ratingem M prodá nezletilému, pokutován částkou od $1000 do $5000. Jenom by mě zajímalo, jak hodlá vláda dodržování tohoto zákona v těch stovkách tisíc obchodů, obchoďáků a nákupních center po celých Státech kontrolovat.

Nejdiskutovanějším tématem jsou obvykle možné spojitosti mezi šílenými školáky, kteří pozabíjeli půlku třídy a hraním počítačových her. Microsoft kvůli jednomu takovému incidentu dokonce kdysi čelil obvinění, že studenty zkazila jeho akce Halo a podobně se mluvilo o síťových hrách Counter-Strike a America's Army, které prý zase cvičí budoucí snipery. Ačkoliv jsou tyto události velmi vážné a ještě horší je fakt, že se jejich častost stupňuje, pokud by mělo být vše výše uvedené pravdou, asi raději vůbec nevycházejte z domu. Hraje totiž každý, a jak už jsem podotkla, právě vyšel Postal 2 ...

Související články: Rodiče v USA se bouří proti hře America Army, Tajemný Sniper z Washingtonu odstraněn, Petice za stažení Hitman 2, Zakázaná televizní reklama na Hitmana

kate

Nejnovější články