Paradox slaví skvělé prodeje svých strategií a dává zadarmo DLC do Europa Universalis IV
zdroj: tisková zpráva

Paradox slaví skvělé prodeje svých strategií a dává zadarmo DLC do Europa Universalis IV

21. 6. 2016 16:15 | Téma | autor: Aleš Smutný |

Už nějakou dobu je jasné, že strategie od Paradox Interactive se staly pro milovníky tohoto žánru na PC žádaným zbožím. Vzestup popularity můžeme vnímat od vydání Crusader Kings II a Europa Universalis IV, ale poslední tituly z portfolia her vyvíjených přímo v Paradoxu překonávají rekordy. Hearts of Iron IV se stala nejlépe prodávanou strategií z dílen Paradoxu, protože za dva týdny dosáhla celosvětově 200 tisíc prodaných kusů a dá se čekat, že při tomto tempu další rekordy zlomí.

Studiím vyšel i risk s návštěvou zcela jiného prostředí ve sci-fi strategii Stellaris. Ta za měsíc od vydání prodala půl milionu kopií. Zabodoval i jeden z prvních vlajkonošů nové éry studia Europa Universalis IV. Ta dosáhla celosvětově už milionu prodaných kusů, přičemž sem samozřejmě nejsou počítané různé datadisky a DLC. Právě pro tuto hru jako dík za zájem hráčů vydá studio DLC Fredman's Epistles, což je soubor tradičních švédských skladeb z 18. století.

Šéf Paradoxu Fredrik Wester si samozřejmě situaci pochvaluje: „Hraní na PC se daří a to na trhu, kde je stále silnější konkurence. Po celou dobu existence naší společnosti jsme zůstali oddaní našemu záměru vytvářet propracované a náročné hry pro hráče, kteří chtějí zážitky, jež jim vydrží po mnoho hodin. Klíčem k úspěchu – který spočívá v tom, že naše hry se neprodávají dobře jen po vydání, ale i v dalších letech – je to, že nabízíme nepřetržitou podporu a stále na titulech pracujeme. Navíc jsme neustále v kontaktu s komunitou a víme, co naši hráči chtějí.“

zdroj: Archiv

V tomto Wester nijak nepřehání a opravdu jde o klíčovou součást úspěchu her od Paradoxu. Europa Universalis IV vyšla před třemi lety a stále pro ni vychází nový obsah, stejně jako pro čtyři roky starou Crusader Kings II. Hráči už při vydání Hearts of Iron IV ví, že i po letech bude do hry vydáván jak placený obsah, tak i velké updaty zdarma a titul budou DLC udržovat svěží i v době, kdy by pro repetetivnost jiným hrám došel dech.

Navíc je pro strategie od Paradoxu typická obrovská znovuhratelnost, která pramení z propracovanosti systémů. Ovládli jste s Českým královstvím Evropu? Proč nezkusit celý svět za Rjúkjú? Je snadné hrát za španělského krále? Co tedy zkusit bezvýznamného hraběte z Polska? Navíc se v poslední generaci jejich tradičních značek podařilo Paradoxu představit klíčové prvky her i nově příchozím hráčům, kteří nebyli zavalení spoustou neznámých údajů a čísel.

Ne, že by i tak nebyl vstup trochu náročný, ale mnohem snáze herní události vytváří paralely k tomu, co hráč zná z historie i reálného života a díky tomu překoná i některé zprvu hůře pochopitelné herní principy. Je prostě potěšující vidět takový úspěch her, které nejsou vizuálně lákavé, skládají se ze spousty tabulek a pečlivého studování spousty údajů.

zdroj: Archiv

Nejnovější články