GTA: San Andreas - velká (proti)opatření
zdroj: tisková zpráva

GTA: San Andreas - velká (proti)opatření

21. 7. 2005 10:10 | Téma | autor: Redakce Games.cz |

Jestli jste byli posledních pár týdnů někde na dovolené mimo civilizaci a nevíte, co se děje okolo GTA: San Andreas, čtěte v naší dřívější zprávě. Pro vás, co jste do věci zasvěceni, už tu máme výsledky šetření, které provedla organizace ESRB.

Takže abychom to zbytečně neprodlužovali, verdikt je takový: GTA: SA byla tak, jak existuje nyní, přehodnocena ze současného ratingu M (dospělí od 17 let) na AO (pouze pro dospělé nad 18 let) s tím, že Rockstar a Take Two Interactive ze své pozice oznámí prodejcům, aby ihned přestali jejich produkt prodávat, dokud nebudou provedena určitá nápravná opatření podle nařízení ESRB. Ta zahrnují například to, aby všichni, kdo mají hru na skladě, přelepili nálepku M nálepkou AO, anebo vyměnili neprodané kusy za nové verze, ze kterých bude nežádoucí obsahu odstraněn, s možností zachování ratingu M. Dále se Rockstar zavázali vyrobit stažitelný patch pro ty, kdo si již dříve zakoupili PC verzi, jenž by zajistil nefunkčnost modifikace "Hot Coffee".

Obrázek zdroj: tisková zpráva Vyšetřování podle vlastních slov presidentky ESRB odhalilo, že inkriminovaný materiál se sexuální tématikou je v plně renderované a nemodifikované formě součástí finálních disků u všech tří platformových verzí (PC, PS2, Xbox) hry. To ovšem znamená, že vývojáři nemluvili pravdu, když vše zpočátku rezolutně popírali a shazovali vinu výhradně na autora modu (např. viz zde). Nicméně, jak dále presidentka uvádí, Rockstar prý sexuální minihry skutečně naprogramovali tak, aby hráčům nebyly dostupné, načež tvůrci uvedli, že ani nikdy nemělo dojít k jejich zpřístupnění. V každém případě prý už skutečnost, že na finálních discích doopravdy byl zakomponován obsah takového kalibru, dokonale podkopala autoritu ESRB.

Jak uvádí ve své tiskové zprávě společnost Take Two Interactive, Rockstar již ukončil další produkci současné verze hry a začal pracovat na nové, která by měla být vůči modifikaci "Hot Coffee" imunní. Ostatní postup koresponduje s opatřeními uvedenými výše, tedy, že Rockstar poskytne prodejcům nálepky AO pro případ, že by chtěli doprodat, co mají skladem. Nová verze totiž bude hotová až začátkem podzimu. K situaci se už vyjádřili rovněž zástupci IEMA (Interactive Entertainment Merchants Association), což je skupina reprezentující největší maloobchodní sítě prodejců videoher. Potvrdili přijetí rozhodnutí ESRB a prohlásili, že stejně jako nedistribuují filmy nebo jiné materiály pro dospělé, nebudou ani přelepovat současnou verzi, kterou prostě vymění za novou.

Magazín IGN mimochodem uskutečnil s hříšníky z Rockstar rozhovor, ve kterém tvůrci znovu ujišťují, že sexuální obsah neměl vyplavat na povrch. Odebrat jej však prý nemohli, aby náhodou nerozhasili zbytek hry. Mluvčí Rockstar navíc také v souvislosti s kauzou uvedl, že podniknou právní kroky proti všem, kteří mají zpřístupnění tohoto obsahu na svědomí. Na závěr ještě poznámka. Všechno to haló, které okolo GTA: SA je, se Evropy netýká. Evropská PEGI má totiž přísnější měřítka a hře udělila rovnou známku 18+, takže není co řešit.

zdroj: PR

korgull

Nejnovější články