GTA: San Andreas vyšetřována ESRB
zdroj: tisková zpráva

GTA: San Andreas vyšetřována ESRB

9. 7. 2005 22:22 | Téma | autor: Redakce Games.cz |

Série Grand Theft Auto dráždí mravně založené jedince z mnoha zemí v podstatě už od prvního vydaného dílu a tak vás nejspíš nepřekvapí, že už to začíná vařit i okolo zatím posledního - San Andreas.

Ačkoliv byl tento titul oznámkován písmenkem M, což znamená, že je určen dospělému publiku od 17 let, začínají se ozývat hlasy, že to je málo a že Entertainment Software Ratings Board (ESRB), jež známky uděluje, ve svém hodnocení pochybila. Konkrétně jde vlastně hlavně o jeden hlas jakéhosi pana Yee, člena zákonodárného sboru státu Kalifornia. Podle něj by prý měla být hra GTA: San Andreas označena AO čili Adult Only. Proč? Kvůli sexuálním minihrám, které byly odhaleny v kódu a pomocí určitého modu (download), jenž pochopitelně koluje volně internetem, mohou být odemknuty.

Nyní se celá věc pomalu rozrůstá do velikosti skutečného skandálu. ESRB totiž zareagovala na výtku pobouřeného politika a oznámila, že se rozhodla pořádně prošetřit, zda San Andreas skutečně skrývá ve svém kódu zmíněné sexuální minihry. Tedy jestli jde o záležitost, která tam byla zcela vědomě zakomponována už při tvorbě hry či jde o aktivitu někoho zvenčí. Pokud se potvrdí první verze, bude mít problémy společnost Take Two, protože by vše naznačovalo tomu, že cosi zatajila při předkládání projektu k oznámkování ESRB, kdy je vyžadováno naprosté odhalení veškerého obsahu.

Yee ale vystupuje vyloženě proti ESRB, která podle něj neplní své poslání tak, jak by měla a obecně se brání udělování známek AO, jelikož pak většina velkých prodejců takové tituly pak odmítne zahrnout do své nabídky. Postoj ESRB k této záležitosti je takový, že se pan Yee už dlouhou dobu snaží tuto organizaci potopit, takže jeho výroky nejsou ničím překvapivé. K celé záležitosti se už také vyjádřila společnost Rockstar, která potvrdila probíhající vyšetřování a prohlásila, že ESRB ve všem vyjde zcela vstříc. Prý si je jista, že šetření prokáže správnost původního oznámkování hry. Na přímý dotaz, zda inkriminovaný obsah byl součástí jimi dodané verze titulu odpověděl zástupce Rockstaru, že nikoliv.

zdroj: GameSpot

korgull

Nejnovější články