Best of 2015: Nejlepší remaster
zdroj: tisková zpráva

Best of 2015: Nejlepší remaster

4. 1. 2016 20:15 | Z redakce | autor: Redakce Games.cz |

Hlasy zevnitř vývojářské komunity, které před vydáním konzolí PS4 a Xbox One prorokovaly, že pro ně bude prvních pár let k dispozici relativně málo původních her, protože Sony a Microsoft se s tvůrci o nových strojích začaly bavit pozdě, měly pravdu. Když se oba stroje objevily na trhu, nebylo pořádně co hrát a díru bylo třeba něčím zalepit. Tak odstartovala vlna remasterů a HD remaků starších her, která však nezůstala pouze na konzolích – přelila se i na PC a výsledkem je situace, kdy počet vydávaných remasterů a HD remaků tvoří každý měsíc podstatnou část balíku všech vydaných her. Nastal tedy čas vyčlenit remastery do vlastní kategorie, abychom mohli určit, které z nich se v roce 2015 povedly nejvíce.

Homeworld Remastered Collection

Některé remastery navzdory upravené grafice a jiným vylepšením odhalí, jak původní herní koncept zestárl ve světle nástupnických her a obecného vývoje herního designu a mechanismů. Ne tak remastery prvních dvou dílů Homeworldu, které jednak oživují kdysi oceňovanou grafickou stylizaci, ale hlavně dokazují, jak na konto drobných úprav zejména prvního dílu hratelnost obou titulů i v dnešní době nejenom obstojí, ale vedle mnohem mladších her vypadá daleko svěžeji a snad i neotřele. Tvůrci se sice nevyvarovali drobných chybek, ale přesto remasterováním Homeworldu udělali skvělou službu celému žánru real-time strategií. Kolekce se totiž zařadila mezi nejlepší RTS kousky roku 2015.

DmC Devil May Cry: Definitive Edition

Původní verze DmC Devil May Cry patřila mezi nejlepší (nejenom) akční hry roku 2013 a na první pohled je tedy obtížné si představit, co vlastně mohli tvůrci z Ninja Theory za pouhé dva roky natolik vylepšit a „remasterovat“, aby definitivní edici protlačili až do našeho výběru nejlepších remasterů roku 2015. Ale povedlo se jim to – úprava hry, aby běžela v plynulých 60 snímcích za sekundu a v 1080p za každé situace, nakopla hratelnost do vyloženě nebeských výšek. Když k tomu přidáte nové módy, všechen obsah z DLC a naprostou technickou bezproblémovost, stal se z definitivní edice DmC Devil May Cry jeden z nejlepších akčních zážitků pro majitele PS4 a Xbox One za celý rok 2015. Jen ta PC verze, kdyby někdy vyšla...

Grim Fandango Remastered

Jestliže účelem některých remasterů je prodat staré hry znovu na jiné platformě, někdy i bez jakýchkoli vylepšení, účel jiných je zpřístupnit dnešním hráčům řadu let starý titul, který zapadl prachem, nedá se jinak jednoduše sehnat, ale zároveň má pořád svou hodnotu – byť někdy spíše nostalgickou. Remaster adventury Grim Fandango brnká na strunu nostalgie s pořádnou vervou, zároveň však zpřístupňuje na dnešních konzolích a operačních systémech příběh, jaké se objeví jednou za dekády. Noirové putování Mannyho Calavery skrz několik záhrobních světů je díky parádním postavám a dialogům i dnes naprostá pecka, kterou podtrhuje komentář tvůrců v čele se Schaferem, znovu nahraná hudba Petera O'Connella nebo nové point and click ovládání. Čert vem grafické chybky nebo zastaralost řešení některých hádanek. Remaster Grim Fandango přivádí z říše mrtvých na svět adventuru, kterou je třeba hrát a znát.

The Legend of Zelda: Majora's Mask 3D

Majora's Mask si v rámci celé série The Legend of Zelda drží výsadní pozici, protože je nejobtížnější, nejtemnější a herně nejvíce experimentální, ale v dobrém slova smyslu. Bohužel hra vyšla v roce 2000 pro nepříliš úspěšný a rozšířený systém N64, minimálně v našich končinách. Vydat tedy o patnáct let později remaster pro handheld 3DS je v podstatě záslužný čin, který dnešním hráčům (opět) nabízí možnost zahrát si významný kus videoherní historie. Ovšem pozor, historie, která na 3DS působí mladistvě, neotřele a po všech stránkách patřičně – i díky úpravám technické stránky hry a designu, který je v některých ohledech přeci jenom k hráčům méně macešsky. O to víc si ale mohou vychutnat tohle unikátní dobrodružství o konci světa.

 

A nejlepším remasterem roku 2015 podle redakce Games.cz se stává:

bestofrmeaster zdroj: tisková zpráva

Uncharted: The Nathan Drake Collection

Navzdory chybějícímu multiplayeru a porci doplňkového (making of atd.) materiálu představuje trojice napínavých dobrodružství Nathana Drakea na jednom disku kolekci, které nemůže odolat žádný majitel PS4 – ať už všechny předchozí tituly hrál, nebo ne. Grafické vylepšení zejména prvních dvou dílů je znát na první pohled a pozvedá jejich atraktivitu na úroveň báječné trojky, která vypadala skvěle už na PS3 a přechod na PS4 jí rozhodně neublížil, naopak. Tvůrcům z Bluepoint Games se však přes všechny změny podařilo hlavně zachovat ducha originálu všech tří dílů, což z Nathan Drake Collection činí neodolatelnou koupi.

V rámci naší série Best of 2015, ve které shrnujeme to nejlepší za uplynulý, doposud vyšly následující články:

Nejnovější články