Best of 2015: Nejlepší indie (nezávislá) hra
zdroj: tisková zpráva

Best of 2015: Nejlepší indie (nezávislá) hra

3. 1. 2016 18:30 | Z redakce | autor: Redakce Games.cz |

Zatímco komunita nezávislých vývojářů roste každý den geometrickou řadou a začíná ji obcházet strašák údajně přesyceného trhu, generují šikovní tvůrci a studia z celého světa jednu zajímavou hru za druhou. Stačí si otevřít Steam, poslepu někam zapíchnout kurzor myši a máte obrovskou šanci, že objevíte nezávislou pecku. Výběr nejlepší indie hry byl proto jedním z nejobtížnějších v rámci všech kategorií. Nakonec jsme vybrali následující tituly, které nás v uplynulém roce oslovily ze všech nejvíce.

Prison Architect

Ukázkový způsob, jak se vypořádat s early access modelem. Po měsících postupného přidávání a ladění obsahu vydali tvůrci perfektně fungující, komplexní a snadno přístupnou simulaci správy vězení kříženou s budovatelskou strategií - navíc skoro bez hluchých míst. Takhle vypadá zábavná hra pro všechny věkové kategorie. 

Sunless Sea

Takřka nekonečná námořní odysea nás uchvátila nejenom obsahovou a tematickou variabilitou nabízených dobrodružství, ale i zajímavých mechanismem v podobě předávání zkušeností a prestiže z jednoho kapitána na druhého a tím pádem i z jedné hry do druhé. Navíc se Sunless Sea chlubí světem a příběhy, které tím nejlepším způsobem vzdávají holt nejenom dílu Julese Verna.

Volume

Mike Bithell zasadil víceméně klasickou stealth akci do audiovizuálně unikátních kulis, ale hlavní kouzlo jeho díla tkví v nápaditosti levelů, které mají spíše podobu hádanek. Nejsou pravda zas tak náročné, ale za to jsou nesmírně zábavné i díky skvěle strefenému dávkování nových situací, nepřátel i hraček. A editor úrovní zaručuje prakticky nekonečnou zábavu díky výtvorům fanoušků.

Her Story

Sam Barlow napsal jeden z nejlepších videoherních scénářů posledních let a zabalil jej do minimalistické podoby předtočených VHS videí, což hře poskytuje nebývalou míru interakce. V zásadě si můžete příběh složit po svém a dojít k vlastnímu závěru vyšetřování, což ve spojení s parádním hereckým výkonem Vivy Seifert vytváří unikátní zážitek.

 

A nejlepší indie (nezávislou) hrou podle redakce Games.cz za rok 2015 se stává:

bestindiehradown zdroj: tisková zpráva

Undertale

Za primitivní, leč účelnou grafikou, která je sama o sobě součástí konspirace vůči hráči a jeho vnímání toho, jak vypadá a hraje se tradiční videohra, se skrývá výjimečná hra. Překvapuje na každém kroku humorem, netradičním řešením questů, rozhovorů, soubojů a obecně všech situací, čímž dokazuje, že obsah vítězí nad formou, když se tvůrce nebo tvůrci nesnaží jen zaplnit předem danou šablonu, nýbrž právě onu šablonu plně přizpůsobí obsahu. Undertale je ztělesněním indie hry – dovoluje si to, co už je na tradiční videoherní produkci buď příliš riskantní, nebo je natolik vázaná na vizi jednoho jediného tvůrce (v tomto případě Toby Fox), že by neprošla sítem kolektivní tvorby.  A je v tom úspěšná.

V rámci naší série Best of 2015, ve které shrnujeme to nejlepší za uplynulý, doposud vyšly následující články:

Nejnovější články