Arcade Olé! #2: Cosmic Alien
zdroj: tisková zpráva

Arcade Olé! #2: Cosmic Alien

14. 7. 2012 12:00 | Novinky | autor: Martin Bach |

Na každou legendární klasiku osmdesátých let připadá pár desítek her, které dnes znají jen ti nejzapálenější fanoušci. Nemají svá hesla na Wikipedii, o jejich tvůrcích se nic neví a jejich jména zapadla v prachu dějin. Přesto stojí za to si je občas připomenout, už jenom proto, aby všichni nenapravitelní nostalgici viděli, že plagiátorství a komerce vládly herní branži od samotných počátků. V druhém pokračování seriálu Arcade Olé! se podíváme na jednu z her, která výše zmíněná kritéria bezezbytku naplňuje.

Foto: Pavel Dobrovský

Střílečku Cosmic Alien má na svědomí japonská společnost Universal. Ta vyráběla herní automaty už od roku 1977 a v průběhu několika následujících let vypustila na trh více jak 40 kabinetů. I přes stejný název nemá tato firma nic společného s filmovým Universalem, kupodivu ale existuje dodnes - vlastní několik kasin v Las Vegas a v Macau.

Cosmic Alien byl tehdejší odpovědí Universalu na velké arkádové hity jako Space Invaders nebo Galaxian. Firmy jako Universal se začátkem 80. let zoufale snažily prolomit absolutní nadvládu velké trojky Midway, Atari, Namco a činily tak nejjednodušším možným způsobem - kopírováním a mírným vylepšováním.

„Cosmic Alien byla jedna z nejlepších her od Universalu, lepší byl snad jen Space Panic,“ vzpomíná Vesly z Arcadehry.cz. „V reálu ale tyhle automaty nikdo moc nehrál, všichni chtěli známé značky a tituly typu Cosmic Alien se krčily někde v koutě.“ Cosmic Alien se, podobně jako Galaxian, snažil upoutat hráče hlavně barevným rastrovým monitorem. Hraní v osmi barvách a v rozlišení 192x256 bylo zpočátku velkým trumfem, ale po roce 1980 se barevných her začalo objevovat stále více.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Jinak šlo ale po hardwarové stránce opět o unikátní automat vyvinutý speciálně pro tuto hru - poháněn byl procesorem Z80 s frekvencí 1,08 MHz a zajímavostí je, že zvuk automatu byl kompletně analogový. Zvuky tedy nejsou nasamplované - všechny jsou vytvářeny v reálném čase nabíjením a vybíjením kondenzátorů. Díky tomu působí ozvučení oproti jiným automatům té doby velmi věrně a zajímavě.

Co se týče konkrétního automatu s Cosmic Alien, který se nachází v herně Arcadehry.cz, Honza Orna jej objevil v Příbrami, přímo v jedné z klasických maringotek, ve kterých se herní automaty dříve vozily po poutích. „Je to jeden z prvních automatů, které jsem si pořídil,“ vypráví Honza. „Ze sběratelského hlediska nemá moc velkou hodnotu, ale už při koupi byl funkční, a to se počítá.“

Údaje přímo od sběratelů tuhle domněnku potvrzují - podle webu Arcade-Museum.com je mezi herními nadšenci nyní jen 18 automatů s Cosmic Alienem. Jak se ale píše hned pod tímto údajem, to že je něco vzácné, ještě neznamená, že to má vysokou hodnotu. A ani s tou funkčností to nakonec nebylo tak žhavé - Cosmic Alien přestal týden před loňským otevřením muzea fungovat. Zkrat na zdroji odpálil i základní desku, což byl skutečný problém. Nakonec se ale zdroj povedlo nahradit a samotnou desku Orna dokoupil zvlášť. „Samotné desky jsou ke koupi velmi často a je možné je osadit do univerzálních kabinetů. My se ale téhle cestě snažíme vyhnout a jednoznačně preferujeme původní skříně,“ vysvětluje celou situaci Orna.

zdroj: Archiv

Přesto je Cosmic Alien pěknou součástí sbírky v Červeném Újezdu. Kromě výše zmíněných technických zvláštností totiž vyniká i pěknou kresbou na samotném kabinetu. Grafické ztvárnění automatu byl v té době jedním z mála způsobů, jak svou hru odlišit od konkurence a přimět majitele heren, aby si automat objednali.

„Samotná hra nebyla zrovna zajímavá, takže bylo potřeba zaujmout hráče pozlátkem, ostatně, takhle to funguje dodnes.“ Vzhled Cosmic Aliena si můžete prohlédnout na fotkách Pavla Dobrovského, které prokládají tento článek, neméně zajímavá je ale i technologie jejich výroby. Herní automaty byly zpravidla dřevotřískové, obalené speciální gumovou páskou. Kresby na většině z nich se pak nastříkávaly přes předpřipravené šablony a následně přelakovávaly, takže jsou poměrně odolné a i po letech jsou jejich barvy jasné a kresby zřetelné. Jiné automaty byly ale malovány ručně, nebo naopak polepovány samolepkami.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

„Občas nám sem přijdou borci, co mají tyhle hry hodně v malíku, ale tady se nedostanou třeba z druhého levelu,“ odpovídá Honza na otázku, jak moc velký rozdíl je hrát podobné hry na automatu a doma na emulátoru. Na originálním hardwaru zkrátka ne vše funguje a reaguje tak dokonale, jako na klávesnici, takže zopakovat své rekordy z emulátorů dokáže jen málokdo.

Dokazuje to ostatně právě Cosmic Alien. Oficiální rekord v této hře podle známého sdružení Twin Galaxies držel na originálním automatu Ben Smestad od roku 1983 celých 27 let. Pravda, vzhledem k nízké popularitě hry našel za tu dlouhou dobu zřejmě jen málo vyzyvatelů, nicméně nakonec rekord padl a koncem roku 2010 jej překonal Američan Justin Baxter výkonem, který původní rekord vyhnal o dalších téměř 50 tisíc bodů (tedy zhruba o třetinu). Letos se pak pokusil o překonání sebe sama a skončil na aktuálních více než 500 000 bodech, a to navíc dobrovolně, protože se mu začala vybíjet baterka v kameře, na kterou rekord zaznamenával. Podle Justina by prý mohla velmi brzy padnout hranice jednoho miliónu bodů. Co vy na to? Přijmete výzvu? :-)

Základní údaje o automatu:

Název: Cosmic Alien
Vývojář: Universal
Výrobce: Universal
Země původu: USA
Rok výroby: 1980
Váha: 126 Kg
Počet hráčů: 2 (střídající se)
Oficiální rekord: 502 950 bodů, Justin Baxter, USA, květen 2012

Pokud si chcete vyzkoušet Cosmic Alien nebo další desítky klasických arkádových her v jejich původní podobě, navštivte muzeum Arcadehry.cz - otevřeno je každý víkend!

Seriál Arcade Olé!: Space Invaders, Cosmic Alien, Gauntlet, Ms. Pac-Man, Battlezone, Operation Thunderbolt, Galaga, Golden Axe

Nejnovější články