Shadow Realms je online akční RPG ve stylu Dračího doupěte
zdroj: tisková zpráva

Shadow Realms je online akční RPG ve stylu Dračího doupěte

13. 8. 2014 11:29 | Novinky | autor: Aleš Smutný |

Dračí doupě, Dungeons and Dragons, Vampire: The Masquerade, GURPS, použijme jakýkoliv příklad, mnozí z nás stolní RPG, která vychází z pravidel a lidské fantazie znají. Zjevně je znají i v BioWare Edmonton, protože se svou novou hrou pro PC se rozhodli zkusit tento model vytvořit v rámci Shadow Realms, na jejíž oznámení už chvíli upozorňovali. Takže proti sobě ve fantaskním, moderním světě postaví čtveřici hráčů a jednoho hráče, který má roli Shadowlorda, jejich oponenta a ovládá jejich protivníky.

Podobný model už zkouší Fable Legends, ovšem v nepřesvědčivé, příliš dětinsky vyhlížející podobě. BioWare místo toho sází na silný příběh – ostatně, je to BioWare – a konstantní vývoj vašich postav. Své postavy, pokud se zrovna nerozhodnete stát Shadowlordem, budete moci vtělit do několika povolání.

Warrior sází na boj na blízko, v němž mu pomáhá špičková taktická výbava zemských armád. Assassin nepřekvapivě využívá stínů, aby se rychle dostal k protivníkovi, zasadil úder a zase zmizel pryč. Wizard používá, jak byste čekali, tradiční kouzla, takže pokud máte rádi smažení elektřinou, on je vaše vyvolené povolání. Cleric kromě léčení umí využít nově nabyté magické schopnosti, aby vytvořil zbraně a to jak na blízko, tak i moderní, střelné. Těch se neštítí ani Ranger, ale když zrovna nemává puškou, umí vyvolat zvířata z magického světa Embry, i ze Země aby mu pomáhala v boji. Warlock je na tom podobně, ale z Embry a Země nevolá zvířata, ale démony a temná umění jsou mu obecně bližší.

shadow realms zdroj: tisková zpráva

Nakonec je tu Shadowlord, který vládne jednotkami Stínové legie, což je velká škála nepřátel, jíž bude moci vrhnout na své protivníky. Jak vidíte, Shadow Realms následují tradiční model stolních RPG s jejich archetypy povolání, ovšem dává jim přesah do moderního světa, kde existují střelné zbraně, granáty apod. Herně se Shadow Realms budou chovat jako klasické procházení jeskyní, ovšem v moderním světě, ať je to mystická Embra a nebo Země. Čtveřice hrdinů prochází území, nachází poklady a bojuje proti monstrům a Shadowlord se je snaží zastavit. Hrdinové jej ale neuvidí, dokud nepoužije nějaké kouzlo, neposedne jednu ze svých věrných potvor a nebo se prostě neukáže. Hraní za Shadowlorda tedy nebude pohled na mapu a tahání figurami, ale také akční a taktické pobíhání po území.

Příběhově je Shadow Realms klasickým motivem prolnutí dvou světů. Zatímco na Zemi byla magie prakticky mrtvá, až na pár jedinců, ve světě Embra jen vzkvétala. Zde vzkvétaly i státy Radiant Empires, odkud se občas na Zemi objevili cestovatelé a dobrodruzi. Po miléniích ovšem přišly těžké časy a Embru napadly Stínové legie. Radiant Empires přišly po rychlém útoku o většinu mágů a bojovníků a bez armády jim hrozí vyhlazení. Řešení je nasnadě – využít lidi jako bojovníky, kterým darují magické schopnosti. Kombinace magie, oceli a střelného prachu dokázala zatlačit invazi Stínových legií, tedy až do této chvíle, kdy začíná hra a něco během protiútoku lidí se pokazí...

shadow realms zdroj: tisková zpráva

Myslím, že jsme všichni od tajemné značky Shadow Realms čekali něco jiného, tím spíše, že to je BioWare. Nicméně, jakožto dlouholetý hráč stolních RPG zde vidím určitý potenciál. Sice bude lezení po „jeskyních“ ořezáno jen na boj, nějaká komunikace tu nepřichází v úvahu, ale pokud budou jednotlivá povolání dobře propracována a hlavně bude fungovat kooperace a samozřejmě hraní za Shadowlorda bude zábava, mohla by se z Shadow Realms vyklubat zajímavá záležitost. Sice moc nevěřím proklamacích o významu příběhu, ten většinou u těchto her trpí, ale hratelnostně by tahle sázka mohla vyjít. Titul vychází na PC a momentálně se můžete přihlásit do uzavřené alfy, která brzy začne.

Nejnovější články