Padesátý ročník festivalu AFO se otře o historii ve hrách
zdroj: tisková zpráva

Padesátý ročník festivalu AFO se otře o historii ve hrách

15. 4. 2015 12:30 | Novinky | autor: Ladislav Loukota |

Včera započatý padesátý ročník festivalu dokumentů a vědy obecně Academia Film Olomouc v rámci svého programu představí i tři krátké, leč zajímavé události herního ražení. První z nich začne již dnes (přednáška Pawla Scheibera jménem Prázdné ulice: Civilisté v počítačové válce od 15:30, Kino Metropol) na mě blízké téma vylidněnosti virtuálních bojišť. Během přednášky dojde i na projekci polského dokumentu Virtuální válka o subkultuře harcovníků simulátoru Il-2 Sturmovik.

Dalším zábleskem her na AFO bude nedělní přednáška polské výzkumnice Marie B. Gardy o rekonstrukci historii v digitálních médiích (neděle 10:00, Kaple Božího Těla v Konviktu). Středobodem její přednášky bude rovněž uvádění příkladů na Sturmoviku, a poté ještě na populárnějším World of Tanks. Gardu i Scheibera si mohou pamatovat účastníci loňské brněnské konference o hrách CEEGS, ve svém oboru tedy rozhodně nejde o žádné nováčky.

Herní přednášky jsou bohužel trochu krkolomně narvány do bloku Věda a válka, i když by mohly být rozšířeny například o repete zkušeností studia Warhorse nebo o popisy záznamu skutečných lokací do digitální verze skrze fotogrammetrii (metoda použitá v The Vanishing of Ethan Carter) či jiné metody 3D skenů. Na druhou stranu, vedle českých festivalů podobného, v základu primárně neherního ražení, má AFO co do videoherní složky ještě pořád navrch.

Jako každý rok platí, že akreditace na AFO je zdarma a obratem ji lze vyřídit v Konviktu UPOL v Univerzitní ulici. Krom herní složky se letošní ročník pyšní i mezinárodními hosty jako kosmologem Lawrencem M. Kraussem a evolučním biologem (a überateistou) Richardem Dawkinsem, kteří by v Olomouci měli být k vidění od čtvrtka do soby.

Nejnovější články