AMD chtělo koupit AGEIU
zdroj: tisková zpráva

AMD chtělo koupit AGEIU

26. 11. 2007 12:12 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Poté, co si Intel pořídil Havok, chtělo mít i AMD nějakou firmu zabývající se fyzikou. Proč se tak zatím nestalo?

Zvětšit zdroj: tisková zpráva AMD zvažovalo, že koupí společnost AGEIA, zodpovědnou za čip PhysX, který je určen pro výpočet fyziky ve hrách. Pokud by se to podařilo, mělo by AMD pod svými křídly další do budoucna možná hodně zajímavou společnost. Faktem totiž je, že AMD se už nějakou dobu snažilo koupit firmu zabývající se fyzikou. Vlastně jakoukoli. Prakticky každé tři měsíce se objevují spekulace, že někoho takového AMD koupí. Dlouho probíhaly námluvy se společností Havok, zodpovědnou za Havok FX SDK, ale z tohoto obchodu nakonec sešlo, protože se na scéně objevil Intel a celý Havok 14. září koupil pro sebe. AGEIA tedy byla pro AMD další logická volba.

Pozorného čtenáře jistě napadne otázka, co by AMD s AGEIou vlastně dělalo? Když AGEIA je firma, která nemá žádnou továrnu, žádné reálné příjmy a její PhysX čip se moc neprodává. V AMD naštěstí nejsou úplně padlí na hlavu, protože součástí AGEIA je i PhysX SDK, což je vlastně bývalé Novodex SDK a to hodnotu přeci jen má. No a když by AMD mělo svoje vlastní fyzikální SDK, podaří se mu držet krok s Intelem, který má teď také svoje vlastní SDK, takže v případě nějakého dalšího fyzikálního boomu by byli rovnocennými soupeři.

Zájem o AGEIu měla podle spekulací i NVIDIA a další firmy, které by si mohly intelektuálním bohatstvím AGEIy obohatit portfolio. Takže teď dochází k jisté licitaci cen a této situace se snaží AGEIA využít. Svou vlastní cenu stanovilo na kulatých 100 milionů dolarů. V rámci soupeření to je však cena, kterou si AMD nemůže dovolit. Prostě na to momentálně nemá. Možná by bylo ochotno, podle Richarda Huddyho, zaplatit desetinu, ale ne 100 milionů dolarů. Jediná klika pro AMD spočívá v tom, že fyzika ve hrách co se týká příjmů představuje stále okrajovou záležitost a bude ještě nějakou chvíli trvat, než z toho bude opravdu významný byznys.

zdroj: CustomPC

cappy

Nejnovější články