Procesorové HW aktuality - Intel kupuje Havok
zdroj: tisková zpráva

Procesorové HW aktuality - Intel kupuje Havok

15. 9. 2007 16:16 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Intel se stal vlastníkem firmy zaměřené na fyziku ve hrách, začne vyrábět procesory novou metodou a upevnil si dominanci.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Výrobce procesorů, základních desek, integrovaných grafických karet a jiných čipů oznámil, že kompletně koupil společnost Havok, jejíž osvědčené fyzikální enginy používá více než 150 titulů (např. BioShock, Stranglehold, Halo 2, Half-Life 2, Oblivion, Lost Planet, Crackdown, MotorStorm) a posloužily i k vytvoření speciálních trikových efektů ve filmech (Matrix, Poseidon...). Intel si od tohoto kroku slibuje upevnění své přední pozice poskytovatele technologií pro vývojáře her a digitální animace. Cena, kterou za akvizici zaplatil, není známa. AMD se však nemusí bát, že by odteď Havok fungoval pouze na hardware Intelu. Tisková zpráva ubezpečila, že Havok bude v byznysu fungovat tak jako dosud a jeho produkty budou určeny pro všechny platformy v herním průmyslu.

- Masová produkce procesoru Intel Penryn začne do 40 dnů. Budou to procesory vyrobené pomocí 45 nm technologie. Úplně nová metoda, pro úplně nový procesor, nahrazující čipy Core 2 Duo T5000 a T7000 pro notebooky. Bude mít vylepšené jádro a podporu pro instrukce SSE4. Pochopitelně nezůstane jenom u toho. Krátce po ověřovacích zkouškách (pokud proběhnou dobře) se rozběhne výroba desktopové verze Penrynu, pojmenovaná jako Wolfdale. Ta bude mít vyšší pracovní frekvence, vhodné pro desktopy. I ty nejméně taktované desktopové verze, které se později stanou low-endem budou mít dvě jádra a 6 MB L2, přičemž normální, neočesané a vysokotaktované verze, budou mít standardně 12 MB L2 cache. Kromě toho budou podporovat 1333 MHz sběrnici a paměti DDR3. Podle všeho to ale vypadá, že paměti DDR3 nebude nutné použít a že bude záležet na verzi zákadní desky respektive čipsetu, který určí, jestli použijete DDR2 nebo DDR3.

Analytická společnost iSuppli zveřejnila světové tržní podíly v segmentu procesorů. AMD si ve druhém čtvrtletí 2007 polepšilo o 2,5 procenta a dostalo se tak na tržní podíl 13,4 procenta. Ty 2,5 procenta šly víceméně na úkor Intelu, protože ten zaznamenal pokles o 2 procenta. V AMD ale jásat nemohou. Je to sice mírné zlepšení, ale má dvě vady. Tak zaprvé, Intel si bez ohledu na ztrátu svoje dominantní postavení udržel a má tržní podíl 78,8 procenta. A za druhé, u AMD je to pořád meziroční pokles o -3,1 procenta, protože před rokem touto dobou mělo tržní podíl 16,4 procenta.

cappy

Nejnovější články