Project Spark ukazuje své pojetí vizuálního programovacího jazyka
zdroj: tisková zpráva

Project Spark ukazuje své pojetí vizuálního programovacího jazyka

16. 9. 2013 13:18 | Video | autor: Petr Poláček |

V jednom z tematických článků v Levelu 233 představil Michal Rybka balík her či spíše programů, které se snaží spojit příjemné s užitečným – nenásilnou a často vyloženě herní formou seznámit zájemce se základy programování a logikou, která se za tím skrývá. V článku jste se mohli dozvědět o programovacích hrách typu Karel, Cargo Bot nebo Colobot, ale nepadlo tam ani slovo o Project Spark. Logicky, když tento navýsost zajímavý projekt pro PC, Xbox One a X360 je teprve ve vývoji.

Určitě to ale v Levelu i na Games zmínkou napravíme ve chvíli, kdy hra vyjde, a mám neodvratný dojem, že na Games to zřejmě zvládneme ještě dříve. PC beta Project Spark začíná už v říjnu, přihlásit se do ní můžete za tímto odkazem, a motivovat se k tomu můžete na hodinovém záznamu z hraní, který najdete v článku.

Banda vývojářů z Team Dakota prezentuje na videu všechny hlavní prvky hry (programu) včetně nástroje pro tvorbu vlastních animací a zvuků s pomocí Kinectu. Mnohem zajímavější je však prezentace vizuálního programovacího jazyka, který je ve hře přítomen a umožňuje hráčům vytvářet hry či levely různých žánrů, v různém prostředí a s různou náplní.

Jak se můžete sami přesvědčit na videu, stvořit krajinku dle vlastních představ je velmi intuitivní, stejně jako lze velmi zábavným a vůbec ne primitivním způsobem navrhovat celé úrovně do nejmenších detailů včetně celé řady skriptů a triggerů. Hodinové video se sice elegantně vyhýbá prezentaci multiplayerové funkcionality, ale za to vás nechá nahlédnout pod ruky vývojáře při tvorbě in-game filmečků ve speciálním editoru.

Myslím, že to někdo z redakce určitě zmiňoval v podcastech a článcích, ale jakkoli Project Spark může z naleštěných trailerů působit dětsky a naivně, ve skutečnosti se tento projekt prozatím rýsuje jako neuvěřitelně robustní nástroj pro realizaci game designérských ambicí, testování nápadů a samozřejmě i hraní. Podobné projekty jsou mi z podstaty sympatické, protože z hráče-konzumenta automaticky činí hráče-tvůrce, pro něhož hry nejsou jen způsob, jak upustit trošku páry po dlouhém dni (což samozřejmě nikomu neupírám a nekritizuji).

Nejnovější články