Katapulty, hořící olej a ničení hradeb v Mount & Blade II představují významné vylepšení obléhání
zdroj: tisková zpráva

Katapulty, hořící olej a ničení hradeb v Mount & Blade II představují významné vylepšení obléhání

15. 6. 2016 14:12 | Video | autor: Aleš Smutný |

Už první Mount & Blade bodovala zpracováním boje z koňského sedla i bitevními výjevy, o jakých si ostatní hry mohly nechat jen zdát. A ačkoliv obléhání hradů bylo velmi jednoduché a boj probíhal prakticky jen u žebříku, pořád šlo o zábavný prvek. Jak je ale vidět na sedmiminutovém videu z Mount & Blade II: Bannerlord, velká vylepšení udělají z obléhání docela jiný zážitek a konkurenční hry, které koketují s vyobrazením bitev a obléhání, budou mít opravdu problém se Bannerlordu na tomto poli vyrovnat.

Je opravdu potěšující sledovat video, u kterého si pomyslíte, že byste chtěli vidět tohle, případně vás napadne otázka k designu a hráč na videu se na dané místo vydá, respektive nějakým způsobem danou otázku nonverbálně zodpoví. Odpovědi vlastně začínají ještě před začátkem videa, protože mne zajímalo, jak bude vypadat rozmístění obléhacích strojů. Na bojišti nyní máte sloty, do nichž si navolíte stroj daného typu, takže můžete z boku ostřelovat hradby katapultem, zatímco beranidlo míří na bránu.

Je vidět, že před obléháním jde nastavit řada věcí včetně rozmístění jednotek, zadání pokynů jejich chování a pozice, takže v této fázi už bitva připomíná přípravu třeba v Total Waru. Následně ovšem probíhá tradičně z pohledu třetí osoby, zpoza vaší postavy. S ní můžete i obléhací stroje ovládat a zaměřit se na konkrétní úseky hradeb. Obrovskou změnou může být ničení hradeb. Je otázka, do jaké míry je bude možné zničit, tedy zda s dostatkem času a mužů půjde s katapultem třeba zlikvidovat celou hradbu a nebo půjde spíše o styl, jaký předvedla Napoleonic Wars, kde se ničily předem určené části stavby.

zdroj: Archiv

Potěšila mne architektura hradu, kde beranidlo sice zničí vnější bránu, ale následuje barbakán s druhou branou, jíž musíte zničit ručně. V danou chvíli mne napadlo, že v multiplayeru půjde dobře z barbakánu střílet útočníky z bezpečí a vida, AI se chopila luku i připravených nádob s olejem a snažila se udělat z prostoru krvavou lázeň, jak zamýšlel stavitel.

Kromě brány a žebříků (a možná průlomu?) se do hradu půjde dostat i s pomocí obléhací věže, kterou už jste si mohli osahat v některých obléháních ve Warbandu. Výhoda je jasná, ve věži jste krytí před střelbou lučištníků a nově i balist obránců. Ostatně, je milé, že Bannerlord stále zachovává potřebu postavit něco mezi sebe a lučištníky, ať už je to štít, stěna obléhací věže nebo váš koník. Ostatně, na ztrátách útočníků je jasně vidět, že pěchota se štíty bude v téhle fázi lepší, než ta bez nich, byť s těžkou zbrojí. Rhodokové o tom ví své. Jen chudáci u obléhacích strojů budou lovnou zvěří.

Na celém videu z obléhání je asi nejpůsobivější, že vaše jednotky zkouší všechny možné cesty (i když k použití žebříku bylo třeba je pobídnout). Vytváří to tak dojem komplexního obléhání, kdy se jen z pozice obránce nebráníte v jednom bodu, ale musíte myslet na všechny cesty. Nehrozí tak, jako u prvního dílu a Warbandu, že vaše těžce vyzbrojená elitní pěchota a do zbrojí zakutí společníci zmasakrují u jednoho průlomu početně mnohem větší armádu – tady totiž bude třeba hlídat mnohem víc cest a z nich pramenícího útoku do týla.

Pokud by vám přišla hra z videa příliš lehká, všimněte si, že hrající má zapnuté doplňování životů a během útoku stihl zemřít nejméně dvakrát. Jak autoři poznamenávají, video je stále z rozpracované verze, takže můžete slyšet hlasy a některé zvuky z Warbandu. Momentálně slouží jako příjemně nostalgická vzpomínka na nesčetné bitvy... Narozdíl od retro audia ale doufám, že nezmizí původní styl, jakým vás hra informuje o uděleném poškození, protože byl plně funkční a není na něm co vylepšovat.

Co bohužel nevíme, je datum vydání. TaleWorlds se nechali slyšet, že by moc rádi stihli konec roku, ale nebudou kvůli tomu vývoj nijak uspěchávat. Z dostupných videí je jasně vidět, že hra se už z hlediska jednotlivých složek formuje do finální podoby, ale osobně bych tipnul, že si počkáme na příští rok.

Nejnovější články