Kam se poděla posádka sovětské vesmírné stanice? Odpověď hledáte v adventuře Outreach
zdroj: tisková zpráva

Kam se poděla posádka sovětské vesmírné stanice? Odpověď hledáte v adventuře Outreach

8. 6. 2017 14:45 | Video | autor: Václav Pecháček |

Podle mě je dobře, že na Zemi máme gravitaci. Vím, jde o kontroverzní názor, ale pokud s ním nesouhlasíte, musím vás odkázat na nové video, které předvádí hratelnost vesmírného thrilleru Outreach. Video totiž dokazuje, že když už nic jiného, stav beztíže by rozhodně zkomplikoval vyšetřování záhad. Ve hře se ujmete role sovětského kosmonauta, jehož úkolem je zjistit, kam se poděla posádka vesmírné stanice. Ale stačí jeden špatný pohyb, jedno neopatrné odstrčení, jedno zpanikaření, když na vás něco vybafne… A rázem pomalu odplouváte do hlubin vesmíru. Jako ve filmu Gravitace.

Ačkoli je hrdina Radomir Volkov statný Rus, nikoli prťavý Belgičan či Brit s divnou čepicí, i jemu musí být okamžitě jasné, že na stanici došlo k něčemu hroznému. Všude je binec, chodbami poletují předměty, na palubě není ani dušička (nebo se aspoň nehlásí), a do toho všeho je naprosto evidentní, že vaši nadřízení dole na Zemi něco tají. Ale Radomir se nedá. Odpověď si najde sám. Nebo ji spíš skrze něj najdete vy.

zdroj: tisková zpráva

Celá stanice je prý vymodelována do posledního detailu tak, aby odpovídala skutečným sovětským instalacím osmdesátých let. Můžete se těšit nejen na klaustrofobní, zdemolované a nefunkční interiéry, ale také na poletování vesmírem. Čeká vás tedy dvojí porce napětí, pramenící jak z pohybu ve stavu beztíže, tak z konspirační zápletky, jejíž složitost naznačuje následující hrané video.

zdroj: Archiv

Autoři z britského studia Pixel Spill se rozhodli hru okořenit relativně špičkovým hereckým talentem. Uslyšíte hlas Adama Harringtona, který skvěle ztvárnil Bigbyho v adventuře Wolf Among Us, a také Seamuse Devera, zdatně sekundujícího Nathanu Fillionovi jakožto detektiv Kevin Ryan ze seriálu Castle na zabití. Jen se holt musíte popasovat s otravnými ruskými přízvuky. Jestli bych ve filmech a hrách nějakou praktiku zakázal nebo aspoň výrazně omezil, je to právě „atmosférické“ prznění vět ve chvíli, kdy to vlastně nedává smysl, protože postavy spolu přece mluví rusky bez přízvuku.

Ale nechci vás příliš zatěžovat svými preferencemi. Je jisté, že spousta lidí je s touhle metodou spokojená – proč by se k ní jinak tvůrci uchylovali? Každopádně jsem zvědavý, jak se autoři postaví k rovnováze mezi narativním zážitkem a interakcí s nebezpečným prostředím. Budete v Outreach umírat pořád dokola vlastní chybou? Nebo vás nebezpečí čeká spíš v předem naskriptovaných sekvencích? Na leccos odpoví herní výstava E3, kde bude k dispozici hratelná ukázka. Hra by měla vyjít ještě letos, na PC.

Nejnovější články