The Division vypadá i po roce jako skutečný next-gen
zdroj: tisková zpráva

The Division vypadá i po roce jako skutečný next-gen

10. 6. 2014 18:30 | Téma | autor: Petr Poláček |

Nedávný posun vydání postapo akce (nebo RPG sandboxu, vyberte si sami) The Division na podzim 2015 doprovázely nepotvrzené fámy, podle nichž vývojáři z UBI Massive mají hezkou, leč nesmírně náročnou technologii, ale hru kolem ní teprve musí vystavět. V duchu pořekadla, že na každém šprochu je trocha pravdy jsem ani neočekával, že Ubisoft přiveze The Divison do Los Angeles na E3, ale mýlil jsem se. Snad aby UBI a tvůrci ze studia Massive různé spekulace vyvrátili, pustili v průběhu tiskovky Microsoftu skvělou ukázku přímo ze hry, zatímco během tiskové konference Ubisoftu se nás pro změnu pokoušeli dojmout k slzám příběhovým trailerem.

Příběhové video, které se snaží kreativním způsobem nastínit lidskou tragédii, k níž nedlouho před Štědrým dnem došlo, ponechám bez komentáře. Někomu se líbí, jinému přijde obyčejné. Ukázka ze hry je však k libovolnému rozboru mnohem zajímavější. 

zdroj: Archiv

The Division byla jedna z nemnoha her, které v průběhu E3 2013 vypadaly skutečně next-genově. Nejenom kvůli obrovské míře detailů, efektů, animací či drobných nuancí v jednotlivých situacích. Pocitově tehdy bylo při pohledu na záběry zřejmé, že něco podobného by už PS3 a X360 nerozběhly a pouze na PC zas žádná firma při smyslech takovou hru neudělá. Rok se s rokem sešel a záběry z letošního dema působí úplně stejně. Přestože už jsou PS4 a Xbox One na trhu, žádná z dostupných nebo připravovaných her nevyvolává tak nutkavý dojem, že člověk sleduje budoucnost – spíš vzdálenou než blízkou.

Míra detailů je v letošní ukázce o fous větší a zajímavě působí projekce událostí z nedávné minulosti. Předpokládal jsem, že The Division nemá obsahovat žádné sci-fi prvky, ale možnost vyvolat nebo sledovat echo minulých dějů tento dojem vyvrací. Fajn, není to na škodu, právě naopak. Rozšiřuje to záběr hry, která se doposud prezentovala jako kooperativní taktická akce s RPG prvky, co snad pošilhává po statutu onlineovky.

zdroj: Archiv

Přestřelka v druhé části letošního dema byla zřejmě dobře připravená, aby spolupráce několika živých spoluhráčů působila organicky a nesmírně efektně. Na rozdíl od Aleše, který ukázku považuje spíš za příkladnou potěmkiádu ale věřím, že tvůrci k podobnému stylu akce opravdu míří. Zřejmě pak v běžné přestřelce nepoužije tým hráčů takové množství gadgetů jako v průběhu těch několika málo minut. Chápu ale nutnost nahustit co nejvíce prvků do co nejmenšího časovému úseku, aby si hráč mohl udělat komplexní představu.

Doufám, že chlapci z naší E3 výpravy nevynechají možnost zjistit o The Division co nejvíce informací, protože společně s několika málo dalšími tituly (Metal Gear, No Man’s Sky a další) by taktická postapo akce od UBI Massive měla podle mě ukázat, v čem vlastně mytický pojem next-gen spočívá. Letošní E3 demo mě v tomto dojmu z loňska jen utvrdilo. 

Nejnovější články