Skupina zodpovědná za shození PSN a Xbox Live své DDoS útoky prodává
zdroj: tisková zpráva

Skupina zodpovědná za shození PSN a Xbox Live své DDoS útoky prodává

5. 1. 2015 17:45 | Téma | autor: Aleš Smutný |

Pokud jste si chtěli o Vánocích něco zahrát na PSN a Xbox Live, měli jste smůlu. Petr už mezi svátky shrnul informace o tom, jak skupinka jedinců vystupujících pod názvem Lizard Squad služby Sony a Microsoftu na pár dní shodila pomocí DDoS útoků, čímž si vysloužila spoustu nenávisti a patnáct minut slávy. Virtuální útočníci však chtějí víc než jen slávu. Nepohrdnou nějakým tím dolarem nebo BitCoinem, proto nabízí svůj systém pro "páchání DDoS útoků" ke koupi, aby si zájemce "otestoval stabilitu své sítě".

Je jen otázka, zda Lizard Squad skutečně myslí, že na Lizard Stresseru, jak svůj prodejní artikl nazvali, skutečně vydělají, nebo jde o další způsob, jak se dočkat slávy. Každopádně jde o prostý DDoS útok, který zvolenou síť zahltí a nejspíše shodí. A kdo zaplatí (prozatím jen v BitCoinech, aby Lizard Squad neodhalili svou identitu - později přidají i platbu přes PayPal), dostane možnost otestovat „svou“ síť.

Zaplatí tedy někdo pochybné skupině peníze, aby si ze zcela prozaických důvodů otestoval stabilitu své sítě? Nebo si někdo koupí nástroj, s jehož pomocí může provést DDoS útok na jakékoliv stránky bez dalších znalostí? V podmínkách použití služby se sice Lizard Squad ohání tím, že nástroj je určený jen pro potřeby testu zabezpečení, a Stresser znemožňuje zamaskovat svou identitu při využití. Nic to ale neznamená. Spousta lidí s radostí spojí svou virtuální i reálnou identitu s útokem, který shodí jím nenáviděné stránky.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

Celé to máš samozřejmě háček. Kupující musí být ochoten zaplatit Lizardům BitCoiny (zatím)! Je možné, že Lizard Squad doufají v co největší využití Stresseru, aby prodloužili svou chvilku slávy. Jenže platit se asi tolika zájemcům nechce. Naštěstí. Je však jen otázkou času, kdy se banda znuděných anonymů opět odhodlá k dalšímu radikálnímu kroku, který zase shodí nějakou herní či neherní službu.

Ačkoliv totiž na případu skupiny pracuje FBI, nedá se čekat, že by se brzy něco vyřešilo. Kupříkladu pod pseudonymem Ryan Cleary působící údajný člen skupiny prý momentálně žije ve Finsku. Jelikož je mu méně než osmnáct let, chrání jej finské zákony, protože země nemá smlouvu o vzájemném vydávání vězňů. A když jde o nezletilého, ochrana jedince je ještě silnější. Ryana přitom FBI údajně vyšetřuje spolu s dalšími členy Lizard Squad. Už dříve ale údajně strávil tři měsíce ve finském vězení za vyhrožování bombou uloženou v letadle Johna Smedleyho ze Sony Online Entertainment.

Kdyby nic jiného, tedy kromě materiálu pro psychology studující sociopatické jednání, tak tenhle případ demonstruje, jak se internet stává čím dál klíčovější složkou nejen herního a zábavního průmyslu, ale každodenního života. Když si nemůžete zaregistrovat svou novou PS4 či Xbox One, kterou jste dostali k Vánocům, a nic si tedy nezahrajete, tak to naštve. Když nejde Destiny ve chvíli, kdy máte zrovna volno a chuť hrát, také to zamrzí. Když už se ale odklánějí letadla kvůli hrozbě bombou, jde o větší problém. A až spadne důležitější síť, než je ta herní, začne se teprve lámat chleba ohledně toho, jak skutečně jsme dnes připraveni na svět, v němž ne vždy internet funguje jak má.

Stačí se podívat na to, jakou máte hotovost v peněžence a zamyslet se nad tím, co by se stalo, kdyby bankomaty třeba dva dny nevydávaly peníze...

Nejnovější články