Motivem vánočních DDoS útoků na PSN a Xbox Live byla legrace a poučení
zdroj: tisková zpráva

Motivem vánočních DDoS útoků na PSN a Xbox Live byla legrace a poučení

28. 12. 2014 16:30 | Téma | autor: Petr Poláček |

Online služby PSN a Xbox Live po zhruba čtyřdenním výpadku, který začal na Štědrý den, opět běží a pravděpodobní strůjci výpadku ze skupiny Lizard Squad si užívají "zasloužené" mediální popularity. A když píšu zasloužené, není v tom ani stín jakéhokoli pozitivního sentimentu. Právě naopak. Pojďme si ale zrekapitulovat, co se v uplynulých dnech dělo, protože letošní výpadek PSN a Xbox Live rámuje, na rozdíl od mnohem závažnějšího napadení PSN v roce 2011, celá řada naprosto absurdních událostí.

Základní fakta jsou jasná. Na Štědrý den čelily servery PSN a Xbox Live masivnímu DDoS útoku, který některá specializovaná média označují za největší v historii, čemuž se údajní členové Lizard Squad samozřejmě nebrání. Údajný útok z Ruska na estonské servery měl prý mnohem menší intenzitu, než útok na servery PSN a Xbox Live, které v absolutním vrcholu čelily vlně dat v rychlosti 1,2 terabitů za sekundu.

Útoku podobné kapacity dosáhli Lizard Squad podle Ryana Clearyho (pseudonym jednoho z členů skupiny) v rozhovoru pro The Daily Dot díky přímému přístupu k základní internetové infrastruktuře: "Máme určitá zařízení, která jsou připojená k podmořským kabelům, co zajišťují internetové spojení mezi USA a Evropou," chlubí se Cleary a zároveň se ohrazuje vůči nařčení, že Lizard Squad nejsou hackeři v pravém slova smyslu, nýbrž jen banda dětí, co má přístup k páteřním sítím a umí spouštět programy: "Spousta lidí říká, že nejsme hackeři, protože DDoS není hackování. Jenže útok podobného rozsahu nelze provést buď bez šíleného množství financí, nebo bez možnosti přístupu k počítačům skrze hackování. DDoS útoky prostě neuděláte z domácího počítače, tak to fakt nefunguje."

Síla útoku a problémy, které s řešením následků měly Sony i Microsoft, dávají Clearymu zapravdu, což v zásadě potvrzuje domněnku, že útok PSN a Xbox Live nebyl nahodilou událostí, nýbrž několik měsíců připravovaná akce, které předcházely jakési zkoušky.

Skupina Lizard Squad se totiž přihlásila k odpovědnosti za srpnové útoky na servery Blizzardu, za bombovou hrozbu, co donutila k přistání letadlo s šéfem Sony Online Entertainment na palubě, ale i za útoky na servery her Call of Duty: Advanced Warfare či Grand Theft Auto Online nebo za výpadky PSN a Xbox Live na začátku prosince. Lizard Squad dokonce tvrdí, že stojí za několikadenním výpadkem internetu v Severní Koreji! Ať už mladíci z Lizard Squad mají všechno výše uvedené na svědomí, nebo ne, podařilo se jim do určité míry zničit plány řady hráčů na letošní Vánoce. Logicky tedy člověka napadá otázka, proč vlastně všechno tohle dělají?

Odpověď má více bodů a první z nich je bohužel až trapně přízemní: protože je to baví. Další člen Lizard Squad s pseudonymem Vinnie Omari každopádně přišel s dalším důvodem, proč vlastně skupina útoky naplánovala, a nelze říci, že bychom něco podobného neslýchali při každé podobné příležitosti.

"V Microsoftu a Sony pracují retardi - opice za počítači. Udělaly by líp, kdyby najaly někoho, kdo ví, co dělá. Kdyby si obešly vězení a najaly lidi, co za podobné věci sedí, měly by mnohem větší šanci podobné útoky odvrátit," prsí se Omari a dodává, že kdyby pracoval pro Sony či MS a měl dostatečně vysoký rozpočet, tak by nakoupil širší přenosové pásmo a blíže neupřesněné vybavení, které by správně nakonfiguroval. A samozřejmě Omari zdůrazňuje, že podstatné je umět pořádně programovat. Rovněž dovozuje, že čelit útoku, jaký předvedli Lizard Squad, by sice stálo miliony dolarů, ale prý by to pro Sony a Microsoft neměl být problém...

Možná by členové Lizard Squad za své řešení, jak čelit i největším DDoS útokům, dostali Nobelovu cenu, protože by byli první na světě. Ostatně, konkurenční skupina Finest Squad několik měsíců tvrdila, že Lizard Squad ve vánočních útocích na PSN a Xbox Live zabrání, ale nakonec neuspěla. Obě dvě skupiny se špičkují už několik měsíců, přičemž Finest Squad se snažila v minulosti naznačit, že Lizard Squad nemá dostatečné prostředky k provedení útoku, potažmo že někteří z členů skupiny jsou za katrem atd. Podle Omariho jsou ale členové Finest Squad jen "rádoby hackeři," takže je všechno jasné...

V podobném duchu by se ale dalo napsat, že Lizard Squad nejsou technologičtí odborníci, co vyznávají radikální ideologii, nýbrž vyčůrané socky. Jinak si totiž neumím vysvětlit epizodu s vouchery k užívání služby Mega, které Lizard Squad slíbil za zastavení útoků na PSN a Xbox Live Kim Dotcom, internetový podnikatel, známý díky službě Megaupload. Kim slíbil/daroval členům Lizard Squad privátní vouchery k užívání cloudové služby Mega v údajné hodnotě 300 tisíc dolarů, Lizard Squad je přijali, s útoky na chvilku přestali, ale následně útoky obnovili a část voucherů prý prodali na černém trhu. Jsou to borci, protože všechny napálili... Ne, že by se Kim nesnažil průhledně zpropagovat službu Mega.

Je zřejmé, že od členů Lizard Squad nelze čekat projev jakékoli empatie vůči uživatelům PSN a Xbox Live. Na svůj "výkon" jsou hrdí, což další člen skupiny potvrdil v rozhovoru pro BBC Radio. Zároveň dodal, že lidé se jeden den bez hraní her určitě obejdou. A kdyby snad měl následovat trestní postih za DDoS útoky na PSN a Xbox Live? "Existuje určitá možnost, že mě chytí, ale zcela upřímně mě to netrápí. Když mě chytí, tak mě chytí. Možná si něco odsedím, možná firmám pomůžu, aby se zlepšily. Asi tak," zaznělo v rozhovoru pro BBC Radio.

Během čtyř dní, kdy PSN a částečně též Xbox Live nefungovala jsem naštěstí neměl v dosahu ani jednu z konzolí. Kdybych ale měl, nadával bych jako fanoušci našeho pana Prezidenta na protesty veřejnosti, a možná bych volil i stejná slova. "Větší dobro" lidí z Lizard Squad bych spíš považoval za pomatené blábolení mladých ajťáků, kteří si přisvojili moc internetových diktátorů. Tvrdí sice, že Sony i Microsoft upozorňovali na útok předem, ale nezveřejnili důkazy, jakým způsobem. Pořád si totiž myslím, že jestli jednali podobným způsobem, jakým se vyjadřují pro média, pak se nedivím, že je nikdo neposlouchal. Podobným způsobem totiž jednají extremistické skupiny. A bláhový Kim Dotcom se je ještě snažil uplatit...

Každopádně je třeba si přiznat, že čím více jsou dnešní zařízení závislá na internetu, tím větší je šance, že budou v případě výpadku nepoužitelná. A bohužel to neplatí jen o mobilech, tabletech, počítačích a konzolích, ale i celých státech.

Nejnovější články