Simulátor vaření piva a další zajímavé hry pro Android
zdroj: tisková zpráva

Simulátor vaření piva a další zajímavé hry pro Android

18. 1. 2014 19:00 | Téma | autor: Karel Drda |

Hraní na mobilních platformách je stále silnějším odvětvím celé herní branže a posiluje i v rámci Android platformy. Tentokrát se podíváme na ty nejzajímavější kusy, mezi nimiž najdete další Angry Birds, simulátor profesionálního sládka, povedené plošinovky, adventury, strategie a také Call of Duty. Pokud hledáte inspiraci na nějaký ten mobilní titul pro zabití času s tabletem či telefonem v ruce, vrhněte se na článek.

Angry Birds Go!

Představovat svět Angry Birds asi vůbec nemusím. Znají ho všichni a je také pravdou, že neklesající úspěch her je vlastně už velmi otravný. Jenže je také pravda, že zatím Rovio nekleslo na nevkusnou mez a každé další pokračování má šmrnc a dokáže zabavit. Naštvaní ptáci a prasata zatím fungují a je tomu stejně i u nejnovější hry. Ptáci a zelení čuníci tentokrát usedli do malinkých vozítek, s nimiž se střetávají na závodních tratích. A otřepaní hrdinové stále fungují.

Rovio hry na smartphony a tablety prostě umí dělat. Noví Angry Birds se opět velmi dobře ovládají, jsou trochu o logice, postřehu i náhodě a tak to má být. Vlastně jsem se těšil, jak hře zatnu tipec hned na začátku, ale tak jednoduché to opravdu není. Ono to funguje a baví. Rovio si stále udržuje solidní laťku kvality, takže nás baví nejen pestrými tratěmi, ale opravdu zábavnými možnostmi, jak vylepšit svoje vozítko. Hra je zdarma, vylepšení probíhají pomocí dukátků, které sbíráte na trati. Pokud chcete více dukátků, můžete zaplatit skutečnými penězi. Je to již obehraná písnička, ale Angry Birds Go! tohoto modelu nezneužívají. Nechcete platit, nemusíte.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Fiz: Brewery Management Game

Pijete pivo? A máte někdy pocit, že diktát velkých pivovarů je už k nesnesení? Pak si vyzkoušejte, jaké to je, když řídíte malý pivovar, který jednoho dne bude tou nejlepší varnou piva na světě. Strategie ve stylu japonského Kairo Softu si oblíbíte velmi rychle, pokud vás baví retro styl pixelové grafiky, máte rádi strategie a pokud máte v oblibě vše kolem zlatavého moku. V opačném případě se vydejte hledat zábavu někam jinam. Já nikdy pivo nevařil, ale hru jsem ukazoval v hospodě známému, který si pivo doma vaří a ten opilecky prohlásil, že to vypadá celkem realisticky.

Samozřejmě, vše je podřízeno důležitému faktoru a tím je zábava. Zatímco se budou vaši známí ožírat v hospodě, vás čeká sympatických dvacet hodin hraní v nezakouřeném prostředí. Příjemné je, že za hru zaplatíte necelých čtyřicet korun a pak už vás neobtěžuje dalšími nákupy za skutečné peníze. V průběhu hraní si zkusíte nejen pivo vařit, ale také pochopíte leccos z alkoholového marketingu. Je klidně možné, že Fiz slouží zaměstnancům pivovarů jako povinný školící software.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Warlords RTS: Strategy Game

RTS hry se samozřejmě na Androidu objevují, ale ovládání na mobilních telefonech není zrovna příjemné. Tablet však vyřeší velkou část problémů a do hry se může pustit i ten, komu je pětipalcový displej malý. Hra je zdarma, ale lze si jí užívat i bez mikrotransakcí, což je rozhodně příjemné zjištění. V zemi Aldfarne budete bojovat proti temným nepřátelům (překvapení) a naučíte se vytvářet funkční a silné armády.

Hře nechybí rychlost a svižnost, dokáže však nabídnout i solidní prvky taktiky. Není to jen o bezduchém klikání na displej. Sympatické jsou i decentní prvky RPG, kdy si svého vojevůdce můžete vylepšovat. Čekají na vás všelijaké magické předměty, rozrůstající se základny a příjemné je, že si hru lze užívat bez permanentního stresu, kdy se odněkud vynoří nepřátelé. Bavíme se samozřejmě o jednoduché obtížnosti. V případě té náročnější bych rád poznal někoho, kdo to dal celé a bez nutnosti vylepšování pomocí plateb.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

The Cave (recenze PC verze)

Za adventuru The Cave chtějí na Google Play téměř sto korun, což není v případě mobilních her zrovna málo. Já se hodně dlouho díval na obrázky, pouštěl si videa a prostě se mi nechtělo poslat z účtu takový peníz. Lakomec jsem byl. Možná si titul vybavíte, protože se objevil už na jiných zařízeních a věřte mi, když se dozvíte, že za ním stojí chlapík, co udělal The Secret of Monkey Island, pak se nad tou stovkou velmi rychle přestanete cukat. Parádní grafika a plošinovkový styl s prvky promyšlené adventury, kdy velmi často budete zapojovat i svoje mozkové závity, vás pravděpodobně velmi rychle dostane.

The Cave na systému Android je bezesporu „velkou hrou“. Právě takové tituly zde chybí nejvíc, takže jen do toho přátelé. Předesílám, že The Cave vás velmi rychle pohltí a pokud hru ještě neznáte, pak vězte, že se vydáte do hlubokého podzemí s jedním ze sedmi hrdinů a budete využívat typickou dovednost dané postavy. Mezi nimi nechybí mnich a rytíř, ale je zde třeba vědec a světe div se, v nabídce jsou třeba i malá dvojčata. Každá z postav má něco do sebe a stojí za to si hru vyzkoušet časem se všemi. Na některé puzzle však nestačíte s jedním hrdinou a budete potřebovat pomoc dalšího. Komu sedne zvláštní humor Rona Gilberta, bude nadšený dvakrát.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Dokuro

Tradiční plošinovka, která se tváří trochu jinak. Znamená to fakticky jediné, Dokuro přichází s naivně kreslenou grafikou a velmi vtipným příběhem. Vše ostatní už zapadá do klasického schématu. Nicméně jde o velmi příjemné nezávislé balení, které v některých rysech může připomínat třeba hry jako Closure. Hrajete za kostlivce, jenž se rozhodne postavit svému vůdci, samotnému vládci pekel, protože chce osvobodit uvězněnou princeznu.

Ve hře samozřejmě skáčete, sekáte a neustále si rvete vlasy z toho, že jste něco udělali příliš brzy nebo naopak něco neudělali vůbec. Je to klasická nervy drásající záležitost, kdy napětí střídá krátký okamžik euforie, abyste o několik vteřin později a na jiném místě prožívali stejná muka. Zejména některé pohyblivé pastičky je nutné brát s humorem, protože jinak váš telefon skončí rozmázlý o zeď. Za dvacet korun jde o sympatickou jednohubku, která opravdu za odehrání stojí. Dokuro není vůbec lehké, ale každý osvojený trik vás posune v pocitu, že jste nejlepší na celém světě o pořádný kus dopředu.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Subway Simulator

Simulátory všeho a čehokoliv jsou velmi oblíbeným herním artiklem a logicky proto dorazily i na tablety a chytré telefony. V případě simulátoru metra však vysíláme ke všem fanouškům tohoto žánru důrazné varování. Hra je sice zdarma, ale podle toho také vypadá. Cílem je prostě jen jezdit a to opravdu není dostačující k tomu, aby vydržela nějaký ten pátek a bavila.

Samotné grafické zpracování vypadá na obrázcích obstojně, skutečnost na tabletu a smartphonu je o poznání horší. Subway simulator se cuká i na velmi výkonných přístrojích a nepřirozený pohyb vagónů jen umocňuje amatérský výsledek. Titul si najde nadšené diváky pravděpodobně jen u velmi malých dětí, které chtějí jezdit s vláčkem a na ničem jiném nezáleží. Pokud chcete zabavit tříleté dítě a dáte mu do rukou svůj telefon, pak si to klidně stáhněte. V opačném případě k tomu není jediný důvod.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

I, Gladiator

Nenechte se mýlit v tom, že když nějaká hra stojí peníze, pak už nic nemusíte dokupovat. Toto u Android her neplatí dvojnásob a démon mikrotransakcí se vznáší i nad velmi vydařenou mlátičkou I, Gladiator. Akční arkádovka přijde na necelou stokorunu a nabídne opravdu adrenalinový bojový zážitek velkých gladiátorských zápasů. Navíc se velmi dobře ovládá, což u těchto her nebývá zrovna zvykem. Osobně si myslím, že každá 3D hra s lepší a náročnější grafikou vyžaduje tablet. Ani pětipalcový displej nových telefonů nemusí být pro takovou zábavu ideální.

V případě I, Gladiator jsem ale musel velmi rychle změnit názor. Pokud čekáte klasickou „soubojovku“, kde je to jen o kopech a úderech, jste na omylu. Tvůrci si dali opravdu záležet a udělali hru, která toho nabízí mnohem více. Zní to jako reklamní slogan, ale je to opravdu jak píšu. Arény totiž obsahují všelijaké důmyslné pastičky, do nichž můžete protivníka dostat a totálně ho zničit. Platí samozřejmě pravidlo, co můžete dělat vy, dokáže i soupeř. V pohodě zábava, která vydrží opravdu dlouho.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Random Heroes

Grafika v retro stylu je asi to první, co každého praští do očí. Random Heroes je však čertovsky svižná hra, která potrápí postřeh a vaše prsty. Po pravdě nejde o nic nového, světoborného a už vůbec ne originálního. Pixelově obstarožní hra je prostou plošinovkou, kterých se v poslední době s návratem tohoto stylu objevila celá řada. Pravdou také je, že herní styl se vrátil nejprve v podobě všelijakých indie projektů, na mobilních zařízeních však zažívá svoji druhou renesanci.

Udržet se naživu a pozabíjet rozličnými zbraněmi nepřátele, to je hlavní cíl Random Heroes, která přijde na necelou dvacetikorunu, což z ní činí velmi levnou záležitost. Tvůrci slibují více než 40 úrovní, 24 postav a rovných 17 zbraní. Velmi důležité je správné načasování, dobrá volba zbraně a také trocha toho štěstí. Když se sejdou všechny tyto prvky a budete dobře naladěni, dokážete už na poprvé dostat i finální bosse. I zde necháte nějaký ten bakšiš navíc, pokud vás hra bude bavit. Ale na to už jsme zvyklí.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Might & Magic Clash of Heroes

Majitelé Android zařízení si na tuto hru museli nějaký ten pátek počkat, ale vyplatilo se. Konverze populární hry vypadá výborně nejen na tabletech, ale perfektně se hraje i na telefonech s většími displeji. A pokud máte například takový Galaxy S2, ani vy nepřijdete zkrátka. Chci tím říci, že tvůrci titul výborně vybalancovali a lze si jej užít i na starších zařízeních. Velmi vyvážený mix RPG a strategie asi nejvíc připomíná HoMaM sérii. Snaha odlišit se je zde patrná, ale naštěstí nepřekáží a hru nekazí. Grafika je pěkná, svižná, všechno vypadá půvabně.

Výtka směřuje možná až k přílišné líbivosti, která navíc totálně rezignovala na klasické pojetí a celé to má trochu, odpusťte mi ten názor, asijský styl. Jednotlivé bitvy jsou ale nesmírně zábavné, mají styl a lze v klidu bojovat i na telefonech. Naopak lze dokonce říci, že hře právě smartphony sednou. A teď pozor, hra přijde na 115 korun, což je na takovou haldu zábavy docela málo, nemyslíte?

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Call of Duty: Strike Team

Hned z kraje je nutné říci, že majitelé rychlých a výkonných čtyřjádrových smartphonů s 2GB pamětí budou spokojeni. Call of Duty pro smartphony a tablety se systémem Android prostě potřebuje trochu více výkonu. Kupodivu na mobilech dokázali tvůrci do hry vpravit alespoň základní příběh, který dodává vašemu konání nějakou smysluplnou kostru. Mix pohledu „z očí“ a ptačí perspektivy funguje velmi dobře, dokonce se to i celkem slušně ovládá.

Zdůrazňuji, že „celkem slušně“ neznamená na výbornou, ale to asi každému dojde, že akční hry prostě nemají stylem ovládání na dotykovém displeji ustláno na růžích. Píše se rok 2020 a vy bojujete proti neznámému nepříteli, který přepadl Spojené státy. Vybíráte si zbraně, skládáte dohromady svůj tým a vyrážíte na předem ztracené mise, které samozřejmě dokážete splnit. Call of Duty na mobilu funguje a baví svým stylem hraní. Kdyby hra nebyla „obrandována“ známou značkou, je klidně možné, že by i tak dokázala zafungovat. A to je poklona, nemyslíte? A cena? Pro koho je za takovou pecku 131 korun hodně?

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Nejnovější články