Sarien.net se vrací, multiplayerové adventuření žije
zdroj: tisková zpráva

Sarien.net se vrací, multiplayerové adventuření žije

31. 1. 2011 12:45 | Téma | autor: Petr Poláček |

Když do browseru zadáte adresu sarien.net, přivítá vás ještě pořád nabručená hláška „Sarien.net is no more.“ Ale ne na dlouho. Martin Kool, autor tohoto zajímavého projektu, který už řadu měsíců přitahuje příznivce klasických adventurek od Sierry, se dohodl s Activision na dalším fungování, z něhož budou těžit všechny zainteresované strany, hlavně hráči.

Sarien.net nabízel poslední skoro dva roky možnost hrát v browseru klasické Sierrácké adventury (King’s Quest, Police Quest, Space Quest a další) v původní podobě a v multiplayeru s ostatními hráči, což vytvořilo naprosto unikátní zážitek. A spousta nadšenců vlastně ty staré dobré hry vůbec nehrála, jen se v nich potulovali a provozovali čilou socializaci s ostatními. Kool samozřejmě věděl, že práva k hrám, které Sarien.net nabízí, patřila Vivendi a nyní Activision a nežádal nikoho o svolení právě kvůli tomu, že by si tím vysloužil okamžitou stopku.

Čekal, jak se věci vyvinou a nadále na projektu pracoval a rozšiřoval jej, třeba úpravou stránek, aby fungovaly bezvadně na iPadu. A právě kvůli tomu se začalo o Sarienu psát nalevo i napravo, což přilákalo pozornost Activision a následovala žádost o stažení Sarien.net, které Kool vyhověl. Pro fanoušky, kteří si na Sarien zvykli, to byla samozřejmě velmi smutná zpráva a nadávky na nenažranost velkého korporátu se vršily jedna na druhou.

Nenažraný korporát však tentokrát ukázal svou lidskou tvář. Activision hned druhý den deaktivaci Sarien.net kontaktoval Koola ještě jednou, tentokrát s nabídkou na spolupráci. Kool souhlasil a bodejť by ne. S oficiálním svolením Activision nyní může na Sarien.net nabízet první díly Sierráckých adventurních sérií, jež budou odkazovat na stránky, které tyto tituly prodávají v rámci digitální distribuce (GoG a další).

Sarien.net tak bude moci pokračovat v nezměněné podobě a jediné, oč Kool opravdu přijde, je iPad verze stránek. Activision si tím chce zachovat možnost připravit, vydávat a prodávat Sierrácké hry na App Storu sama. Konec dobrý, všechno dobré. Kéž by se tohoto případu chytily i další firmy, které ve většině případů podobné fanouškovské projekty nepovolí s tím, že si chrání vlastní značku, i když ji nepoužívají a nic s ní nehodlají dělat.

Nejnovější články