Sada novinek zpřehledňuje výběr a sledování her na Greenlightu
zdroj: tisková zpráva

Sada novinek zpřehledňuje výběr a sledování her na Greenlightu

30. 1. 2013 17:37 | Téma | autor: Petr Poláček |

Dlouho jsme na Games neřešili Greenlight, pokud člověk nepočítá občasnou zmínku, že ten a ten projekt se tam objevil a škemrá o vaši pozornost. Dnes to napravíme zmínkou o drobných, ale zajímavých změnách ve funkčnosti celé služby, které šikulové z Valve nasadili. Pro vývojáře je důležité, že jim nyní Valve poskytne detailnější statistiky ohledně hlasujících pro jejich titul v průběhu času, aby si mohli porovnat, jestli ten a ten krok měl na počet nových hlasů nějaký dopad.

Potenciálně by tak mohli tvůrci zjistit, co funguje a co ne, aby pak dělali jenom to, co funguje. Jestli k tomu tedy budou mít chuť, protože dokud bude Valve každý měsíc mezi schválené projekty vybírat i ty, jejichž dokončení je v nedohledu, a na jejich konto bude ignorovat tituly, které mohou okamžitě vyjít, tak budou mít vývojáři pocit, že jakékoli snažení se je prostě marné. Přejděme však ke změnám na Greenlightu, které jsou cílené na uživatele, tedy na nás.

Poněvadž her na Greenlightu stále přibývá a už od začátku bylo obtížné se v tom množství, navzdory mnoha pokusům o zpřehlednění ze strany Valve, vyznat, zdá se být užitečná nová funkce nazvaná „zeptat se později“. Když tuhle volbu vedle „ano“ (mám zájem) nebo „ne“ (nemám zájem) zvolíte, tak se vám na zhruba měsíc hra nebude v patřičném seznamu ukazovat. Jinak řečeno, nebude vám plevelit nabídku plnou zajímavějších projektů. Všechny takto odložené tituly si ale můžete nechat vylistovat ve vaší osobní nabídce, takže se neztratí navždy.

Mnohem užitečnější je však možnost „sledovat“ daný projekt, aniž byste ho museli rovnou podpořit. Sledování znamená, že vám budou chodit updaty postované tvůrci a je možné, že po jejich přečtení vás takový projekt začne zajímat a budete ho chtít podpořit. Vedle možnosti ho zařadit do oblíbených je to fajn funkce ke sledování potenciálně zajímavých projektů, které ale nepřesáhly takovou míru, abyste je hned podpořili svým hlasem. Všechny dříve favorizované projekty se vám navíc budou od teďka automaticky hlásit, kdykoli jejich tvůrci postnou nějaký update.

No a nakonec nám tu zbyla novinka v rámci tzv. kolekcí. Tvůrce každé takové kolekce, které můžete nechat sledovat, může nyní všem followerům posílat vzkazy a upozorňovat je třeba na nové a zajímavé kousky či jiné nepravosti.

V zásadě je to sada maličkostí, ale zdá se, že potenciálně prospěšných. Pořád však platí, že prodírat se tou brutální nabídkou projektů je ubíjející. A strašně moc mi chybí možnost filtrovat je podle stádia rozpracovanosti, respektive podle nějakého údaje o vydání. Protože mnohem raději podpořím projekty již hotové, než ty, kterým k dokončení chybí rok až dva vývoje. V mezičase na ně stejně zapomenu, takže můj hlas někdy na začátku vývoje nemá valného významu. Stále mi nedochází, proč Valve podobný filtr do nabídky nezačlení. Nějaký důvod to asi má, ale ať je jakýkoli, tak je prostě hloupý.

Nejnovější články