Říká si japonské zemětřesení o dokumentární hru?
zdroj: tisková zpráva

Říká si japonské zemětřesení o dokumentární hru?

16. 3. 2011 15:15 | Téma | autor: levis |

Ještě tomu není ani týden, co Japonsko smetla katastrofická vlna tsunami, následující jedno z nejhorších zemětřesení v zaznamenané historii a na internetu už se objevují úvahy s téměř filosofickým nadhledem. V Japonsku žijící americký učitel Chris Charlton se ve své eseji zamýšlí nad tím, jak málo nás videohry připravují na podobné zážitky.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Zatímco přetrvávající problémy s přehřívajícím se jaderným reaktorem Charltona okamžitě upomněly na Metro 2033, samotný problém zemětřesení prý hry zpracovávají zřídkakdy. Svoji historii mají pochopitelně v Sim City, byť nikdo je nezpracovavává už s ohledem na reálie - třeba kniha Po zemětřesení od populárního spisovatele Harukiho Murakamiho by podle autora textu posloužila jako ideální základ pro akční adventuru.

Ve svém textu Charlton připomíná Unreal mód 9-11 Survivor, kde jste se ocitli v hořícím mrakodrapu Světového obchodního centra během teroristických útoků 11. září. Skutečné světové konflikty prý nejlépe znázornilo Medal of Honor, o dokumentární pojetí se pokusilo Six Days in Fallujah (hra byla zrušena) z irácké války a vůbec největší potenciál pro znázornění katastrofy měla destruktivní japonská akce Disaster Report 4 od Iremu, která byla v důsledku zemětřesení čerstvě zrušena.

Podle Charltona by pomohlo, kdyby výrobci zkusili své hry propagovat jako vzdělávací prostředky a nikoliv zábavu - nebo pakliže by hry zkusili distribuovat přes Xbox Live Arcade a PlayStation Network a ušetřené náklady věnovali na humanitární pomoc obětem, aby se vyhli negativní reakci médií. Tak jako tak, svět čeká na to, až se někdo pustí do dokumentárních her, píše Chris Charlton. A teď otázka pro vás - bavilo by vás něco takového hrát?

Nejnovější články