Riccitiello: „Pohybové ovladače nevytlačí ty klasické“
zdroj: tisková zpráva

Riccitiello: „Pohybové ovladače nevytlačí ty klasické“

5. 1. 2011 16:49 | Téma | autor: Aleš Smutný |

Pohybové ovladače jsem jedním z hlavních diskusních témat dneška v oblasti herního průmyslu a tak není divu, že se k nim vyjadřují i významné tváře velkých firem.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva John Riccitiello z EA také načal potenciál Kinectu a Move. Jeho postoj není nijak šokující, naopak, dal by se označit za rozumný a vcelku realistický a uvážlivý.

„Myslím, že ve vztahu k oběma je třeba být rezervovaně optimistický. Mám pocit, že debaty kolem Kinectu a Move jsou zcela odlišné od těch, které vedu se svými kolegy. Mnoho lidí se mne ptá na to, zda pohybové ovládání nahradí klasické ovladače. Nemyslím si to. Ano, myslím, že zde budou herní žánry, které budou založeny na pohybu rukou a pohybové ovladače zde budou nadřazené těm klasickým. Sotva budete dělat taneční nebo cvičební hry s palci na gamepadu. Ale sotva si dokážu představit, že další díly Medal of Honor, Call of Duty nebo Battlefieldu budu hrát schovaný za gaučem a prsty udělám zbraň. Zkusil jsem řídit s pohybovým ovladačem a nelíbilo se mi to“.

Pravdou je, že nám Riccitiello neříká nic překvapivého. Čeká nás spousta experimentů s pohybovým ovládáním ve většině žánrů, ale tradiční přístup sotva vymizí. U některých her budeme postrádat multifunkčnost tlačítek a analogových páček, u jiných bude takové hraní dlouhodobě náročné. Představte si grindování v nějaké MMO, pravděpodobně by si pro vás za pár hodin přijela sanitka.

Zajímavý je ovšem Riccitiellův názor, že pohybové ovladače více rozčlení trh a bude zajímavé sledovat, jak se budou chovat jednotliví zákazníci ve vztahu k ovládání. „Neví, zda se konzumenti her s pohybovým ovládáním stanou tou sortou hráčů, která si koupí pět, šest her za rok. Podle situace v mé rodině, kde mám děti ve věku 14 a 16 let a letí u nich Wii a třeba Rock Band, jsme hráli jednu hru třeba rok v kuse. Jednu hru. Plus, já sám třeba přijdu domů, sednu si a hraju tři, čtyři hodiny Dead Space nebo Medal of Honor. Dokázal bych tohle s pohybovým ovladačem? Já myslím, že ne. A nakonec. Dají pohybové ovladače vzniknout novým žánrům? Plastikové kytary nám přinesly hudební hry, proč by nový systém ovládání nemohl přinést něco podobného?“

Nejnovější články