Zdá se, že existují minimálně dvě verze tohoto průzkumu, takže otázka důvěryhodnosti je zcela na místě, ale když to člověk vezme jako náznak věcí budoucích a nebude na tyto informace stoprocentně spoléhat, je vše v pořádku. Podle informací z průzkumu by se mohl třetí Dragon Age odehrávat v Thedasu, konkrétně v království Orlais, které patří historicky k nejvýznamnějším. Problémy s aktuální invazí darkspawnů a spory mezi jednotlivými mocenskými frakcemi (mágové, templáři a spol.) eskalují do občanské války, kterou někdo podle všeho na pozadí ovládá a směřuje podle svých cílů. Kdo to je a proč to dělá, to by měl vyřešit hráč v roli inkvizitora.
Synopse je to hezká, ale nic neříká o tom, jaká hra bude – třeba ve srovnání s jedničkou a dvojkou. Pár dalších zmínek z průzkumu však napovídá více (pokud je na nich smítko pravdy, samozřejmě): tvůrci se hráčů ptali, jestli by přivítali podporu online módu či kooperace, jak by se dívali na speciální dokončovací údery v soubojích, jestli chtějí ve hře dělat za postavy důležitá rozhodnutí, jak by se jim líbila možnost kontrolovat střídání dne a noci, potažmo jestli by jim vyhovovala možnost mít v partě až 4 další lidi. Všechny tyto možnosti a jistě mnoho další měli dle preferované priority účastníci výzkumu ohodnotit na určité škále, stejně jako návrhy možného designu postav, jak je můžete vidět vystavené v postu na fórech NeoGafu.
Zatím jsou to všechno pouze nepodložené spekulace, i když jejich původ na BioWare Social fórech naznačuje, že pochází zevnitř komunity, která je zapálená a dovolím si říct, že by nechtěla nadhazovat smyšlené věci. Ze zmíněných prvků mě přitom upoutala zejména zmínka o kooperativním hraní či prvku. Mohl by to být separátní mód, stejně jako v Mass Effect 3, nebo by se jednalo i o podporu kooperace v příběhové kampani? Druhou variantu bych sám o sobě vůbec nezatracoval, zatímco ta první je mi v zásadě ukradená. Stejně jako mi byla ukradená v ME3, kde se ale k mému upřímnému překvapení kooperativní boje docela chytily, a pokud se nemýlím, třeba Aleš si je jednu dobu docela užíval. Kolem další hry v sérii Dragon Age každopádně začíná být docela život, což je vždycky dobře. A ať bude mít hra jakoukoli podobu, tak hůř, než blbě, to prostě nikdy dopadnout nemůže. A to je uklidňující.